Newsgép

Minden hír egy helyen!

A halálba küldték fiatal társai szegény Róbertet, a lipcsei állatkert 47 éves, öreg csimpánzát

A halálba küldték fiatal társai szegény Róbertet, a lipcsei állatkert 47 éves, öreg csimpánzát

A boncolást követően kedden hozták nyilvánosságra, hogy a lipcsei állatkert csimpánzhordájának tagjai szó szerint a halálba kergették egyik társukat, a 47 éves korábbi bandavezért, az erősen őszülő Róbertet.

Az alávaló tettet ennek a bűnbandának a tagjai hajtották végre:

Ezen a kies helyszínen:

Kicsinálva őt:

Augusztus 25-én még csak annyi volt biztos, hogy az idős hímet holtan találták a csimpánzkifutó vizesárkában. Ez azért volt különösen meglepő, mert a csimpánzok, hasonlóan az összes többi emberszabású majomhoz – máig nem tisztázott okokból – nem tudnak úszni. Sőt, annyira rettegnek a közegtől, hogy az állatkertekben éppen emiatt választják el őket sima vizesárokkal a külvilágtól, hiszen soha, semmilyen körülmények között nem mennének bele a mély vízbe. A csimpánzok ezen különös vonásának tulajdonítják például azt is, hogy a Kongó folyó két partján idővel különböző csimpánzfajok alakultak ki.

De az idős lipcsei exfőnök mégis belement.

A most véget ért vizsgálat arra jutott, hogy a társai körbevették, és olyan erőszakosan fenyegették, majd szorították az árok partjához, hogy az öreg hím pánikba esett, és az árokba ugrott, ahol azonnal megfulladt.

47 éves volt, ami szép kor, hiszen a fogságban tartott csimpánzok átlagos várható élettartama 32 év a hímek és 39 a nőstények esetében.

A boncolás megerősítette, hogy Róbertnek egyéb sérülései nem keletkeztek, a halálát fulladás okozta. Az állatkert érezhetően megrendült közleménye is utal rá, hogy a csoporton belüli, halállal végződő konfliktusok nem ritkák a vadon élő csimpánzok között. De Lipcsében még hasonló sem történt soha.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük