Newsgép

Minden hír egy helyen!

A kínai és az indiai csapatok visszavonulnak a vitatott himalájai határvidékről

A kínai és az indiai csapatok visszavonulnak a vitatott himalájai határvidékről

„A határ menti területek békéjét és nyugalmát elősegítő” lépésként kivonulnak a vitatott himalájai határvidékről a kínai és az indiai csapatok, erősítette meg a két védelmi minisztérium. A Gogra–Hot Springs térségéből történő kivonulás a júliusban elért konszenzus alapján történik.

Kína és India között hosszú évtizedek óta zajlanak határviták többek között azért, mert néhány régióban vannak szakaszok, ahol nem rajzolták meg korábban rendesen a vonalakat. 2020. június 15-én a Himalája nyugati részén lévő Ladakh régióban fekvő Galván folyó völgyében súlyos összetűzés volt – közel az úgynevezett „Tényleges Ellenőrzés Vonalához” (Line of Actual Control – LAC) –, akkor legalább 20 indiai és 4 kínai katona vesztette életét. A LAC vitatott, de többé-kevésbé tiszteletben tartott határszakasz, 3340 kilométer hosszan. Itt fekszik Aksai Chin is, amit jelenleg Kína ellenőriz, de amit India is a magáénak vall.

Az összecsapások után – a katonák botokkal és kövekkel vívtak közelharcot – a két ország több százezer katonát állomásoztatott tüzérséggel, harckocsikkal és vadászrepülőgépekkel a LAC mentén.

A két ország katonai vezetői azóta 16 alkalommal tárgyaltak egymással. A konkrétumokban nehezen vagy egyáltalán nem tudtak megegyezni, a feszültségek továbbra is megmaradtak.

Brahma Chellaney, az újdelhi Centre for Policy Research professzora szerint a béke és a nyugalom visszatérése a határvidéken „még mindig távolinak tűnik.”

„Kína a 2020. áprilisi lopakodó behatolásaival megszegte az Indiával kötött összes határbéke-megállapodást. Azóta katonai infrastruktúra kiépítésébe kezdett a Himalája mentén. A két ország következésképpen továbbra is háborúban áll a Himalája gleccseres magaslatai mentén” – mondta Chellaney. (The Guardian)

  

Read More 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük