Newsgép

Minden hír egy helyen!

A királynő felkérte Liz Trusst, így már hivatalosan is ő a brit miniszterelnök

A királynő felkérte Liz Trusst, így már hivatalosan is ő a brit miniszterelnök

II. Erzsébet a skóciai Balmoral kastélyában felkérte kormányalakításra a toryk hozzá ellátogató vezetőjét, Liz Truss eddigi külügyminisztert, aki ezzel formálisan is Nagy-Britannia miniszterelnöke lett. Ebben a szerepben ő a harmadik nő Margaret Thatcher és Theresa May után, vagyis a történelem összes eddigi brit miniszterelnöknője konzervatív volt.

A 70 éve uralkodó Erzsébet a 14. alkalommal csinálta végig a szertartást. 15 miniszterelnök szolgált az uralkodása alatt, de Winston Churchill már hivatalban volt, amikor a trónra lépett.

Truss Twitterének bióját szinte azonnal át is írták, miután most lett belőle tényleges miniszterelnök.

Liz Truss már távozott is a kastélyból, de még sűrű munkanap vár rá délután. Ki kell ugyanis neveznie a kabinetminisztereket, hogy szerdán reggel megtarthasssa az első kormányülést. Ezen a BBC szerint az első számú napirendi pont a lakosság rezsiügyi megsegítése lesz.

Az, hogy a hivatalba lépő miniszterelnök és az uralkodó formális találkozóján mi hangzik el, mindig is titkolták. Videófelvétel sem készül, csak fotók, így a brit sajtó most ezek alapján próbál következtetni a 96 éves Erzsébet egészségi állapotára. A fotókon bottal jár, meleg kardigánt visel az égő kandalló mellett, de az nem egyértelmű, mennyire mozog akadálytalanul.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük