Newsgép

Minden hír egy helyen!

A Kreml az európai vezetőket hibáztatja az Északi Áramlat gázvezeték leállása miatt

A Kreml az európai vezetőket hibáztatja az Északi Áramlat gázvezeték leállása miatt

Vasárnapi közleményében az orosz vezetés az európai politikusokat hibáztatta amiatt, hogy az Északi Áramlat 1 gázvezetéken még nem sikerült újraindítani az áramlást. A Kreml szerint az Oroszországgal szembeni gazdasági szankciók akadályozták meg a Gazpromot abban, hogy megfelelően karbantartsák a vezetéket.

Szerdán derült ki, hogy nullára csökkent a gázáramlás vezetékben, akkor azt közölte a Gazprom, hogy szeptember 3-án moszkvai idő szerint 3 óráig nem lesz gázszállítás a vezetéken keresztül. Pénteken viszont bejelentették, hogy szivárgás miatt a Németországba tartó fő vezeték határozatlan ideig zárva marad.

„Ha az európaiak teljesen abszurd módon úgy döntenek, hogy megtagadják a berendezéseik, pontosabban a Gazpromhoz tartozó berendezések szervizelését, amelyre a szerződés szerint kötelesek, az nem a Gazprom hibája. Azoknak a politikusoknak a hibája, akik a szankciókról döntöttek” – mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője az orosz állami televízióban. Alekszandr Novak miniszterelnök-helyettes pedig azt nyilatkozta: ahhoz, hogy a berendezés tovább működjön, a Siemens Energynek teljesítenie kell a turbina karbantartási szerződésében foglalt részeit. A Siemens Energy úgy reagált, nem kapott megbízást a munkálatok elvégzésére, de rendelkezésre áll. (Reuters)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük