Newsgép

Minden hír egy helyen!

A Magyar Sakkszövetség elnöke szerint ha román zászló alatt játszik is, Rapport Richárd akkor is magyar marad

A Magyar Sakkszövetség elnöke szerint ha román zászló alatt játszik is, Rapport Richárd akkor is magyar marad

„Hivatalos! Rapport Richárd a mai naptól Romániáért fog játszani! Üdvözlünk a csapatunkban!” – írta angolul a Twitterre a Román Sakkszövetség.

Szabó László, a Magyar Sakkszövetség elnöke a szövetség Facebook-oldalán közölte, hogy szombat éjszaka, a román szövetséggel egy időben kaptak egy emailt a Nemzetközi Sakkszövetségtől (FIDE), miszerint „a szervezet tanácsa elutasította a Rapport Richárd zászlóváltásával kapcsolatos ellentmondásunkat, arra hivatkozva, hogy a román beadvány formálisan megfelelt a jelenlegi szabályoknak”. Ezzel egyidejűleg egy eseti bizottság felállításáról is döntött a FIDE, ami a zászlóváltási szabályok megváltoztatására vonatkozó magyar indítványt fogja megvizsgálni – írja.

Szabó László azt írja: „Jogilag hibásnak, sportszakmailag károsnak tartom az elutasítást, aminek rendkívül rossz üzenete van a világ fiatal sakkozói számára. Megvizsgáljuk, milyen jogi lehetőségeink vannak még, öröm az ürömben, hogy a jelek szerint a FIDE összekapta magát, és kész áttekinteni a jelenlegi zászlóváltásra vonatkozó szabályát, amely szerint elég egy lakásbérleti szerződés abban országban, melynek színeiben a sportoló játszani akar. Ez tarthatatlan, ezért azt javasoltuk, hogy legalább egy év állampolgárság kelljen ahhoz, hogy valaki egy másik ország sakkozója lehessen. Itt tartunk most, vizsgáljuk, hogyan tovább.”

Szabó László végezetül kiemelte:

„Rapport Richárd magyar ember, magyar állampolgár, magyar sakkbajnok, sakkolimpiai ezüstérmes. Büszkék vagyunk az eredményeire, magyarként tekintünk rá, ha román zászló alatt játszik is, ő magyar marad.”

A 26 éves Rapport a világranglista 23. helyén áll 2754 Élő-ponttal, és a július 4-én zárult sakkvilágbajnok-jelöltek 8 fős madridi tornáján a 8. helyen zárt 1 győzelemmel, 9 döntetlennel és 4 vereséggel.

A román szövetség májusban indította el az átigazolási eljárást Rapport Richárd és felesége, a szerb Jovana Rapport ügyében, aki már román színekben ült asztalhoz a női Európa-bajnokságon.

Akkor Vlad Ardeleanu, a szövetség elnöke azt írta: megtiszteltetés és öröm számukra, hogy egy olyan kiváló sakkozó, mint Rapport Richárd, aki akkor még a világranglista 5. helyét foglalta el, Romániát képviselheti. Azt írta, mielőbb integrálni akarják a román csapatba, hogy együtt kiváló eredményeket érjenek el. Ardeleanu közölte azt is, hogy továbbra is jó szakmai viszonyt akarnak ápolni a magyar és a szerb szövetséggel.

Az MSSZ korábban tiltakozott Rapport Richárd „zászlóváltása” ellen, mondván, mindent megtesznek, hogy a nagymester a jövőben is magyar színekben versenyezzen.

Sajtóértesülések szerint a 2022 Superbet Chess Classic Romania sakkverseny főtámogatója, Sacha Dragic, a Superbet nevű cég szerb származású milliárdos tulajdonosa visszautasíthatatlan szponzori ajánlatot tett Rapportnak, aminek hála lehetősége nyílna arra, hogy a következő években valós esélye legyen a világbajnoki cím elnyerésére. (MTI)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük