Newsgép

Minden hír egy helyen!

Aknának ütközött egy román aknászhajó a Fekete-tengeren

Aknának ütközött egy román aknászhajó a Fekete-tengeren

A Locotenent Dimitrie Nicolescu aknászhajót azért küldték ki, mert csütörtökön a tengeri olaj- és gázszondákat kiszolgáló GSP egyik hajója jelentette, hogy sodródó tengeri aknát észleltek 45 kilométernyire észak-keletre Konstancától.

Az aknászhajó már aznap megtalálta az aknát, de a rossz időjárás és a kétméteres hullámok miatt az aknabegyűjtésre kiképzett búvárok azt nem tudták megközelíteni, beazonosítani és hatástalanítani. Nem sokkal később már besötétedett, és bár megtették az előírt óvintézkedéseket, a viharban sodródó akna az aknászhajó hátsó részének csapódott, felrobbant és kisebb léket ütött a merülési szint közvetlen közelében.

A haditengerészet közleménye szereint a 75 tagú legénység egyetlen tagja sem sérült meg és nincs veszélyben. A hajó nem süllyed, a fedélzeten nem keletkeztek súlyos károk, a haditengerészet parancsnoksága pedig egy másik hajót is a helyszínre küldött, hogy segítséget nyújtson és bevontassa a sérült aknászhajót, miután a hajtőműve is megsérült.

Az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború kezdete óta ez volt a harmadik alkalom, amikor sodrodó akna hatástalanításához riasztottak román aknászhajót. Az első aknát március végén észlelték a Midia-foktól 75 kilométernyire, a másodikat pedig a turisztikai szezon közepén, július végén, alig három kilométerre Eforie partjaitól. Mindkettőt sikeresen megsemmisítették.

A román haditengerészet szerint a háború kezdete óta 28 tengeri aknát robbantottak fel a Fekete-tenger nyugati térségében: három ilyen műveletet Törökország, kettőt Románia, egyet Bulgária és 22-t Ukrajna hajtott végre. (MTI)

  

Read More 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük