Newsgép

Minden hír egy helyen!

Arcfelismerő technológiával tartatnák be az új hidzsábtörvényt Iránban

Arcfelismerő technológiával tartatnák be az új hidzsábtörvényt Iránban

Az iráni kormány arcfelismerő rendszert telepítene a tömegközlekedési járatokra és nyilvános helyekre, hogy azonosítani tudják azokat a nőket, akik nem tartják be a rezsim új, hidzsábviselésre vonatkozó törvényét – jelentette be Mohammad Saleh Hashemi Golpayegani, az iráni erkölcsfejlesztésért és bűnmegelőzésért felelős központ titkára.

A nők öltözködését szigorító új rendeletet az ország keményvonalas elnöke, Ebrahím Raíszi augusztus 15-én írta alá. Alig egy hónappal korábban, július 12-én hirdették meg „A hidzsáb és a szűziesség napját,” melynek hatására rengeteg nő azzal tiltakozott Iránban, hogy levették a fejükről a kendőt a buszokon, vonaton és köztereken, és erről videót is posztoltak a közösségi médiában. A tiltakozást számtalan letartóztatás és kikényszerített tévés bocsánatkérés követte.

Az iráni kormány már 2015-ben elkezdte bevezetni a biometrikus személyazonosító igazolványokat, melyet a lakosság nagy része már megkapott: az abban lévő chip tárolja többek közt az illető íriszének képét, ujjlenyomatát és az arcképét is. Jogvédők attól tartanak, hogy most ezeket az adatokat fogják bevetni a törvényszegők ellen, mivel percek alatt azonosítani lehet így őket. (Guardian)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük