Newsgép

Minden hír egy helyen!

Ársapkával vagy vörös zónával válaszolna Brüsszel az orosz gázfüggőségre

Ársapkával vagy vörös zónával válaszolna Brüsszel az orosz gázfüggőségre

Két megoldást dolgozott ki az Európai Bizottság a német Handelsblatt hírportál szerint az európai energiaválság enyhítésére – írja a hvg.hu.

Eszerint az EU-s szankciókhoz hasonlóan uniós jogszabályt kell alkotni arról, hogy az Európai Unió tagállamai az oroszok által megnevezett ártól függetlenül a saját, közösségi árazási rendszerüket követik, és nem fizetnek többet a rendszerben rögzített maximális árnál. A lap azt írja, hogy Oroszország kénytelen lenne így is gázt szállítani Európának, hiszen infrastruktúra hiányában egyelőre ezt a mennyiséget nem tudja máshova, például Kína felé eladni.

Az Európai Bizottság egy másik lehetőséget is felvázolt, ez pedig szerintük az uniós piaci beavatkozás. Eszerint az EU-t két területre, egy vörös és zöld zónára kell felosztani. A zöld zónába kerülnének azok az országok, ahol alacsony a függőség az orosz földgáztól, a vörösbe pedig értelemszerűen azok az országok kerülnének, ahol nagy a kitettség az orosz földgáz felé – szól a cikk.

A vörös zónába eső országokban a Bizottság szerint korlátozni kellene a földgáz árát egy rugalmas, a tőzsdén látható mozgásokhoz igazodó rendszerrel. Ez az ár mindig magasabb lenne valamennyivel, mint a tőzsdei, de nem emelkedhetne a végtelenségig – olvasható a hvg.hu cikkében.

Augusztus végén nullára csökkent a gázáramlás az Északi Áramlat 1 gázvezetéken keresztül, miután a Portovaja kompresszorállomáson megkezdődtek a tervezett javítási munkálatok – közölte a Kommerszant orosz gazdasági lap a vezeték üzemeltetője, a Nord Stream AG adataira hivatkozva. A gáz ára Európában elérte az 1000 m3-enkénti 3000 dollárt.

  

Read More 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük