Newsgép

Minden hír egy helyen!

Az ausztrál hírszerzés vezetője szerint a nők karrierjét nem üvegplafon, hanem betontömb nehezíti

Az ausztrál hírszerzés vezetője szerint a nők karrierjét nem üvegplafon, hanem betontömb nehezíti

Rachel Noble, az ausztrál hírszerzési főigazgatója pénteken a sydney-i Lowy Intézetben tartott beszédében úgy fogalmazott, a nők karrierjében az üvegplafon inkább egy „betontömbre” hasonlít. Elmondása szerint előfordult, hogy még kémfőnökként is arra kérték, hogy hozzon kávét a férfiaknak.

Azt mondta, utóbbit visszautasította és elmagyarázta, hogy egy nőnek jogán kell az asztalnál ülnie, nem „jegyzetelés vagy kávéhordás” miatt.

Beszédében utalt Julia Gillard volt miniszterelnök egy évtizeddel ezelőtti parlamenti beszédére a nőgyűlöletről, ami nemzetközi figyelmet keltett. A nőkkel szembeni bánásmód a munkahelyeken egyébként a legfontosabb témák közé tartozott a májusi ausztráliai parlamenti választáson, amelyen több mandátumot is szereztek független jelöltként induló nők.

Noble elmondta, hogy a férfiak uralta világban többször is tapasztalt „mikro-megaláztatásokat”, és szerinte „az olyan szavak, mint a boszorkány, a főnökösködő vagy ijesztő” lekicsínylik azokat a nőket, akik erősek. (Reuters)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük