Newsgép

Minden hír egy helyen!

Az ember, aki nem fél Vlagyimir Putyintól, megint meglepett mindenkit, de hogy pontosan mit akar, még senki sem érti

Az ember, aki nem fél Vlagyimir Putyintól, megint meglepett mindenkit, de hogy pontosan mit akar, még senki sem érti

Váratlan felvetésekkel állt elő szeptember 1-jén, a 2022/23-as politikai évad kezdetén tartott parlamenti beszédében Kaszim-Zsomart Tokajev. A kazah elnök a reformok szükségessége mellett érvelve hosszan sorolta az országa által az év eleji krízis óta elért gazdasági-politikai vívmányokat, majd mondandója végén sorsfordító konkrétumokkal állt elő.

Egyebek közt bejelentette: előrehozott választásokat kezdeményez az elnöki pozíciót és az országgyűlés összetételét illetően is. Előbbire már idén ősszel sort keríthetnek 2024 helyett, utóbbit 2025 helyett 2023-ban tartanák meg. Még izgalmasabb, hogy amennyiben Tokajev kezdeményezése átmegy – különös lenne, ha nem menne –, akkor elnököt 7 évre választanának a jövőben, és egyáltalán nem ismételhetne, azaz nem lenne újraválasztható.

Az elemzők a beszéd elhangzása óta törik a fejüket, hogy az elnöknek pontosan mik is voltak a szándékai. A cél továbbra is hatalmának megszilárdítása lehet, ebben nincs vita, de hogy ezt technikailag miként valósítaná meg, nem egyértelmű. Azért sem, mert nem világos, hogy a szükséges alkotmánymódosítást mikor abszolválnák.

Kazahsztánban ebben az évben már volt egy alkotmánymódosító népszavazás – ennek tényleges oka az volt, hogy felmérjék, a válság után az országos adminisztráció ura-e a helyzetnek annyira, hogy képes legyen megszervezni egy effajta eseményt zökkenőmentesen –, ám akkor még szó sem volt ilyen típusú és horderejű korrekciókról.

  

Read More 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük