Newsgép

Minden hír egy helyen!

Az izraeli hadsereg elismerte, hogy valószínűleg izraeli katona lőtte le tévedésből a palesztin újságírónőt

Az izraeli hadsereg elismerte, hogy valószínűleg izraeli katona lőtte le tévedésből a palesztin újságírónőt

Az izraeli hadsereg hétfőn elismerte, hogy Sirín Abu Akla palesztin-amerikai újságírót valószínűleg egy izraeli katona lőtte le. Teljes felelősséget azonban nem vállaltak a haláláért. Az al-Dzsazíra újságíróját május 11-én lőtték fejbe, miközben a ciszjordániai palesztin városban, Dzsenínben tudósított az izraeli hadsereg egyik rajtaütéséről. Az incidens nemzetközi felháborodást váltott ki.

A hadsereg bejelentése ellentétes az eredeti izraeli állásponttal, miszerint az újságírót palesztin fegyveresek golyói találták el. Katonai tisztviselők azt is mondták, biztosak abban, hogy egyetlen izraeli katona sem lőtt szándékosan riporter vagy civil felé, és közölték, hogy nem indítanak büntetőeljárást egyetlen olyan izraeli katona ellen sem, aki esetleg érintett lehetett.

„Nem lehet egyértelműen meghatározni az Abu Akla asszonyt eltaláló lövések forrását” – áll az Izraeli Védelmi Erők (IDF) közleményében. „Azonban nagy a valószínűsége annak, hogy Abu Akla asszonyt véletlenül találta el az IDF lövése, amit palesztin fegyveresként azonosított gyanúsítottak felé adtak le egy tűzharc során.”

A palesztinok szerint Izrael eltussolta az ügyet. A CNN azt írja a helyszínen készült két videóra és nyolc szemtanúra, illetve egy hangelemzőre és egy robbanófegyver-szakértőre hivatkozva, hogy a felvételek azt bizonyítják, Abu Aklát szándékosan vették célba és lőtték agyon. A New York Times által megvizsgált bizonyítékok azt mutatták, hogy a lövés pillanatában nem voltak fegyveres palesztinok a közelében.

„Nem várjuk el, hogy a háborús bűnösök kivizsgálják a saját bűneiket” – mondta Lina Abu Akleh, az újságírónő unokahúga egy interjúban. „De azt akarjuk, hogy az USA végezzen független és hiteles vizsgálatot”.

Abu Akla temetésén az izraeli rendőrség lerohanta a koporsóvivőket és a temetési menetet, ami nagy felháborodást váltott ki. Abban az ügyben vizsgálatot ígértek. (The New York Times)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük