Newsgép

Minden hír egy helyen!

Az orosz bíróság bevonta a független Novaja Gazeta médiaengedélyét

Az orosz bíróság bevonta a független Novaja Gazeta médiaengedélyét

Az orosz bíróság szeptember 5-én bevonta a Novaja Gazeta nevű rendszerkritikus lap médiaengedélyét, ezáltal az újság nem működhet Oroszországban – írja a Reuters. Amiatt indítottak a lap ellen eljárást, mert állítólag nem nyújtották be a megfelelő dokumentumokat a hatóságoknak a 2006-os tulajdonosváltásról.

A legnagyobb független lap régóta szúrja a Putyin-rezsim szemét, mivel számos oknyomozó anyagot írtak már róluk, a választási csalásoktól kezdve a bérgyilkosságokig. Számos újságírójukat megtámadták, hetüket, köztük Anna Politovszkaját, meg is ölték. A főszerkesztő Dmitrij Muratovot valószínűleg szintén az orosz titkosszolgálat támadta meg, acetonos vörös festékkel. Muratov a lappal végzett munkájáért 2021-ben Nobel-békedíjat kapott, amit elárverezett.

A Novaja Gazeta 2022 márciusában felfüggesztette a megjelenését a megnövekedett kormányzati cenzúra miatt. Ezután elindították Rigából a lap európai kiadását, bár a weboldalt nem sokkal később letiltották Oroszországban. Júliusban elindították a Novaja Raszkaz-Gazetát, amelynek szintén letiltották a honlapját orosz területen.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük