Newsgép

Minden hír egy helyen!

Az ukrán tábornokok 2023-ban vissza akarják foglalni a Krímet, de ez még kevés lesz a háború befejezéséhez

Az ukrán tábornokok 2023-ban vissza akarják foglalni a Krímet, de ez még kevés lesz a háború befejezéséhez

Nagyszabású háborús helyzetelemzéssel jelentkezett az Ukrajnát segítő NATO-országok védelmi minisztereinek ramsteini tanácskozásának előestéjén Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka és Mihajlo Zabrodszkij tábornok, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának elnökhelyettese. Az időzítés nem véletlen: a németországi támaszponton – ahol Loyd Austin amerikai védelmi miniszter és Jens Stoltenberg főtitkár irányítja a diskurzust – szeptember 8-án a további katonai segítségnyújtás a téma, Zaluzsnij és Zabrodszkij pedig az Oroszország legyőzéséhez szükséges fegyverzetre futtatta ki mondandóját a szóban forgó cikkben.

Az Ukrinform állami hírügynökség honlapján több nyelven is közzétett szöveg egyes megállapításait már szerdán felkapta a nemzetközi sajtó. A figyelem elsősorban két állításra koncentrálódott, Zaluzsnijék ugyanis egyrészt elismerték azt, amiről korábban nem voltak hajlandók beszélni, miszerint a krími orosz támaszpontokon történt robbantásokhoz igenis köze volt az ukrán haderőnek, másrészt röviden érintették azt a lehetőséget is, hogy Oroszország taktikai atomfegyvereket vethet be.

A magas rangú katonatisztek szövege azonban a fentieknél mélyebb és erőteljesebb állításokat is tartalmaz. Az orosz agresszió első fél éve nyomán kialakult helyzetet is részletesebben és objektívebben elemzik, mint ahogy azt vezető ukrán politikusok szokták – beleértve Volodimir Zelenszkij elnököt, illetve agyonszerepeltetett tanácsadóit, Olekszij Aresztovicsot és Mihajlo Podoljakot –, de még érdekesebb, amit a jövőre vonatkozó elképzelések, tervek és perspektívák kapcsán megfogalmaztak.

Mindent vissza, a Krímet mindenképpen

  

Read More 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük