Newsgép

Minden hír egy helyen!

Belebukhat a görög miniszterelnök abba, hogy lehallgatott egy újságírót és egy ellenzéki politikust

Belebukhat a görög miniszterelnök abba, hogy lehallgatott egy újságírót és egy ellenzéki politikust

Egy szabadúszó újságírót és Görögország jelenleg harmadik legnagyobb pártjának vezetőjét hallgatták le a Predator nevű kémprogrammal – derült ki azután, hogy az egyik áldozat, a több helyi lapban is publikáló Thanasszisz Koukakisz rájött, hogy megfigyelik. A botrány miatt már lemondott az ország hírszerzésének vezetője és a miniszterelnök legfontosabb tanácsadója, aki a saját unokaöccse volt.

„Az egész három évvel ezelőttre nyúlik vissza. Akkor kezdtem nyomozni egy sor olyan visszaélés ügyében, amelyben olyan görög bankok is érintettek voltak, akiket úgy mentettek meg a csődtől, hogy ahhoz az uniós mentőcsomag pénzét is felhasználták” – mondta a BBC-nek Koukakisz.

Akkor kezdett gyanakodni a lehallgatásra, amikor a telefonja furcsán kezdett viselkedni. Az akkumulátor a szokásosnál gyorsabban lemerült, miközben az általa kezdeményezett hívásokat már azelőtt felvették, hogy ő meghallotta volna a csengőhangot. Az ADAE nevű görög adatvédelmi hatósághoz fordult, hogy megtudja, vajon a Nemzeti Hírszerző Szolgálat, az EYP figyeli-e őt, ám választ csak egy év múlva kapott. Ebből kiderült, hogy az EYP valóban megfigyelte, de eznap, amikor a hatósághoz fordult, le is zárták az ügyet. Nem sokkal a válasz megérkezése előtt Koukakisz azonban kapott egy rejtélyes üzenetet benne egy linkkel, amit óvatlanul meg is nyitott. Ez a link telepítette a Predator nevű kémprogramot a telefonjára, ahogy azt később szakértők segítségével megállapította.

Ilyen kémprogramot azonban hivatalosan nem vásárolt a görög kormány és a hírszerzés, sőt, élesen tagadják, hogy rendelkezésükre állna ez a szoftver.A botrány mégnagyobb lett, amikor kiderült, ugyanezt a programot találták meg az ellenzéki Nikosz Androulakisz telefonján is, aki ráadásul európai parlamenti képviselő. A görög kormány továbbra is tagadja, hogy az EYP használta volna a Predatort az újságíró és a politikus ellen, ám így is óriási a nyomás magán a kormányfőn.

Kiriákosz Micotakisz miniszterelnök ugyanis 2019-es kormányalakításakor a saját hatáskörébe vonta a hírszerzés felügyeletét, így a felelőséget is vállalnia kell. Az elmúlt napokban már lemondott az EYP veztője és távoznia kellett Grigorisz Dimitriadisznak, az elnök tanácsadójának annak ellenére is, hogy amúgy ők rokonok.

  

Read More 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük