Newsgép

Minden hír egy helyen!

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere a Facebookon mutatta be, hogy küldik padlóra az önkormányzatot az elszabadult energiaárak

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere a Facebookon mutatta be, hogy küldik padlóra az önkormányzatot az elszabadult energiaárak

A hét elején egy posztban tájékoztattam Önöket arról, milyen komoly veszély és válság fenyegeti a települések, a falvak és a városok világát, és ez bizony kockáztathatja a helyi közszolgáltatások biztosítását is.

Ezzel kezdi Facebook-bejegyzését Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere, aki szokatlan nyíltsággal mutatja be, milyen hatása van a rezsiemelésnek az önkormányzatra, és azon keresztül a városban lakók mindennapjaira.

Cser-Palkovics 8 képen mutatja be, hogy alakulnak a különböző városi közintézmények és közszogáltatások rezsiköltségei az áremelés után.

A közvilágítás például a 2021-ben a teljes évben 295 millió forintba került, idén 688 millió forint lesz a várható éves költség, jövőre pedig ugyanezért várhatóan 1.6 milliárd forintot kellene majd fizetni.

A városi uszoda fenntartása évi 39 millió forintról előbb 215, majd 330 millió forintra emelkedik.

Az óvoda éves áramellátása 1.8 millióról előbb 3.3 millióra majd 13 millió forintra emelkedik. A gázellátás 6 millióról előbb 10 millióra majd 42 millió forintra várható.

A helyi színház áramellátása egész évre 2021-ben 9.2 millió forint volt, 2022-ben várhatóan ugyanez 54 millió forintba, 2023-ban 215 millió forintba fog kerülni.

Nem meglep módon a legbrutálisabb a távhő és melegvíz előállításának költsége emelkedik. 2021-22-ben 5 milliárd volt a szükséges gáz ára, 22-23-ban ez már 17 milliárd lehet, és később akár a 40 milliárd forintot is elérheti az éves költség.

A célunk az, hogy legalább az alapvető (törvényileg kötelező) helyi közszolgáltatásokat és az önkormányzati munkahelyek nagy többségét biztosítani tudjuk. Prioritást élveznek a bölcsődék, az óvodák, a szociális intézmények – különösen a bentlakásos intézményeink –, a rendelőintézetek, a közétkeztetés, minél magasabb szinten a közösségi közlekedés, valamint a közvilágítás biztosítása. Minden, a működőképesség fenntartásához szükséges intézkedést készek vagyunk meghozni! A városvezetés, az önkormányzati intézmények, valamint a vállalataink vezetői azon dolgoznak, hogy a helyzet kezelhető maradjon.

– írja a polgármester. A posztban az is olvasható, hogy a helyi stadion víz, gáz és áramköltsége 2023-ban 1,2 milliárd forintot is meghaladhatja, ezt pedig az önkormányzat nem tudja vállalni.

Cser-Palkovics arról is ír, hogy a mostani helyzetet nem az önkormányzat idézte elő, az a háború eredménye, és hogy szerinte csak a béke jelenthet megoldást.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük