Newsgép

Minden hír egy helyen!

Csődközelben Eger, Mirkóczki Ádám polgármester több intézmény kapuját is bezárná

Csődközelben Eger, Mirkóczki Ádám polgármester több intézmény kapuját is bezárná

Mirkóczki Ádám polgármester és Minczér Gábor alpolgármester sajtótájékoztatón jelentette be, hogy válságkezelő javaslatcsomagot állítottak össze, többek között bezárnák a legtöbbet fogyasztó városi intézmények épületeit – írja az Egri Ügyek.

Mirkóczki Ádám azt mondta:

„Nem tudunk jobb megoldást ennél. A csőd borítékolható. De ha be kell csődölnünk, akkor csődöljünk be a legjobban: vagyis inkább a város csődöljön be, de a lakosokat mentesítsük a csődtől vagy a csődközeli helyzetektől.”

A polgármester azt mondta, a lakosság terheit mérsékelnék, adót nem emelnek, a kedvezményes buszbérlet marad, de ez egyelőre csak egy javaslatcsomag, az egyes pontokról a közgyűlés dönthet majd.

A javaslatcsomag tartalma:

2023-ban az egri magánszemélyeknek és egyéni vállalkozóknak elengednék az építési adó megfizetését. 2022. szeptember 1-től december 31-ig minden önkormányzati bérlakás bérlőjét mentesítenék a bérleti díj fizetése alól. A fenti időszakban nem kellene bérleti díjat fizetnie az egri önkormányzat tulajdonában álló ingatlanokban működő vállalkozásoknak.

A polgármester azt mondta, az építési adó elengedése több mint 16 ezer lakást vagy lakásrészt és több mint 1600 egyéni vállalkozói lakásrészt érintene, míg a bérleti díjak elengedése kb. 873 bérlakást és 230 üzleti célú ingatlant, mindez pedig kb. 200 millió forintos kiesést jelentene az önkormányzatnak.

Mirkóczki azt mondta, sok vállalkozó jelezte, hogy lehúzná a rolót, de a városvezetés ettől a lépéstől azt reméli, nem zárnak be, nem adák vissza a bérleményeiket, és így jónéhány munkahely megmenekülhet.

A polgármester a saját tulajdonú ingatlanban élőknek, illetve a nem önkormányzati tulajdont bérlőknek jelezte: azt tervezik, hogy a települési támogatás kritériumrendszerét átalakítják, hogy a kifejezetten a rezsiválság miatt bajba kerülő egri háztartásokon segíteni tudjanak.

De ezt az összeget csak úgy tudják kitermelni, ha a legnagyobb fogyasztókat átmenetileg lekapcsolják: az egri strandot, a Bitskey uszodát, a Gárdonyi és a Harlekin színházakat, az EKMK épületeit, a Forrást és a Bartakovicsot.

Mirkóczki azt mondta, nem az intézményeket akarják bezárni, csak az ingatlanokat, amikben működnek, hogy ezek az épületek „nullás rezsit produkáljanak”, és ennek a hat ingatlannak a részleges bezárásával olyan összegek szabaduljanak fel, amikkel az egrieket tudják segíteni.

„Arra a forgatókönyvre készültünk, hogy nem lesz köponti segítség, kontinentális szintű problémamegoldás. Ahogy nemrég egy tévéműsorban is mondtam, nem hiszem, hogy ez a helyzet lokálisan vagy kormányzati szinten kezelhető. Nem a magyar kormányt hibáztatom a háború kitöréséért és az ernergiaárak elszabadulásáért, ők persze érdemben többet tudnak tenni, mint mi, de ez valójában egy európai szintű probléma, amit azon a szinten is kell kezelni” – mondta.

Mirkóczki azt mondta, ha a kormány esetleg bejelentené, hogy segíts az önkormányzatoknak, az érintett ingatlanokat is újra megnyitná a város, de szerinte hamarosan minden háztartás olyan szinten fog szembesülni az energiaválsággal, „amit egy-két héttel ezelőtt még el sem tudtunk képzelni”.

Mirkóczki Ádám azt mondta, a közvilágítás és díszkivilágítás kérdése még nincs eldöntve, de ő vonakodik a város elsötétítésétől. „Az első baleset, lábtörés, megbotlás, bűncselekmény rögtön a mi hibánk lenne. Legalábbis erre hivatkoznának. Nem hiszem, hogy annyit spórolnánk a közvilágításon, mint amennyi bosszúsággal járna” – magyarázta. (Egri Ügyek)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük