Newsgép

Minden hír egy helyen!

Demilitarizált övezet létrehozását sürgeti az ENSZ is a zaporizzsjai atomerőmű körül

Demilitarizált övezet létrehozását sürgeti az ENSZ is a zaporizzsjai atomerőmű körül

Korábban írtunk arról, hogy a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség csoportja védelmi övezetet hozna létre Zaporizzsjában, hogy elkerülhető legyen a nukleáris katasztrófa.

António Guterres, az ENSZ főtitkára a szervezet Biztonsági Tanácsának keddi ülésén felszólalásában támogatta Rafael Mariano Grossi, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség főigazgatója által előterjesztett ajánlásokat. Grossi vezette a múlt heti ellenőrző látogatást a megszállt zaporizzsjai erőműbe. Az ügynökség jelentése megerősítette, hogy orosz katonák és katonai felszerelések, köztük katonai járművek is tartózkodtak az erőműben.

Guterres demilitarizált övezet létrehozását szorgalmazta a zaporizzsjai atomerőmű körül, vagyis azt, hogy az orosz megszálló csapatok távozzanak a területről, az ukrán erők pedig ne vonuljanak be oda.

„A tűzzel játszunk, és valami nagyon-nagyon katasztrofális dolog történhet. Ezért a jelentésünkben egy nukleáris biztonsági és védelmi védelmi övezet létrehozását javasoljuk, amely a terület határára és magára az erőműre korlátozódik” – mondta Grossi.

Guterres szerint első lépésként az orosz és ukrán erőknek minden katonai műveletet meg kéne szüntetniük az erőmű körül.

„Második lépésként megállapodást kell kötni egy demilitarizált határvonalról” – tette hozzá.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök támogatta a javaslatot és további részleteket kért a tervről.

Vaszilij Nebenzja, Oroszország ENSZ-nagykövete az erőművet ért legutóbbi lövésekért Ukrajnát tette felelőssé, és az orosz erőket az erőmű védelmezőjeként tüntette fel. Nem reagált a biztonsági övezetre vonatkozó felhívásra, amelyet Moszkva eddig elutasított. Nebenzja azt mondta, nem volt ideje elolvasni a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség jelentését. (via Guardian)

  

Read More 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük