Newsgép

Minden hír egy helyen!

Diktátorként visszatérő rómaihoz hasonlította magát Boris Johnson

Diktátorként visszatérő rómaihoz hasonlította magát Boris Johnson

Boris Johnson búcsúbeszédében Cincinnatushoz hasonlította magát, aki „visszatért a szántóhoz”.

Azt azonban Johnson – aki az Oxfordi Egyetem klasszika-filológusa – nem említette beszédében, hogy bár a római Lucius Quinctius Cincinnatus állítólag elhagyta Rómát, hogy bukolikus életet éljen a farmján, az államférfit később mégis arra kérték, hogy térjen vissza Rómába és diktátorként vezesse.

Armando Iannucci szatirikus szerint „Johnson arra számít, hogy visszahívják. Cincinnatust visszahívták az eke mellől, hogy másodszor is Róma vezetője legyen. Valaki szóljon a Downing Street mikrofonos embereinek”.

Cincinnatust gyakran a polgári erények és a kiemelkedő vezetői képességek példaképeként emlegetik, részben azért, mert gyors sikert aratott, és azonnal lemondott a majdnem abszolút diktátori hatalomról, miután visszatért Rómába a farmjáról.

A Britannica szerint:

„A hagyomány lényege szerint Cincinnatus 458-ban azért lett Róma diktátora, hogy megmentse a konzuli sereget, amelyet az Algidus-hegyen az aequusok körülzártak. Kinevezésekor egy kis farmon gazdálkodott. Állítólag egyetlen nap alatt legyőzte az ellenséget, és Rómában diadalt ünnepelt. Cincinnatus csak addig tartotta fenn a hatalmát, amíg Róma átvészelte a vészhelyzetet. Ezután lemondott, és visszatért a gazdaságába.”

Végezetül egy olyan összehasonlítás, amit Johnson talán nem szívesen látna: Cincinnatus volt a fedőneve Edward Snowden informátornak is, amikor először lépett kapcsolatba a Guardian akkori újságírójával, Glenn Greenwalddal, hogy elmondja a történetét. (via Guardian)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük