Newsgép

Minden hír egy helyen!

Elítélte Franciaországot az Emberi Jogok Európai Bírósága, amiért nem engedik haza a ISIS-es terroristák francia feleségeit

Elítélte Franciaországot az Emberi Jogok Európai Bírósága, amiért nem engedik haza a ISIS-es terroristák francia feleségeit

Az Emberi Jogok Európai Bírósága szerdai határozatában elítélte Franciaországot, amiért elutasították a szíriai dzsihadisták családtagjainak visszatelepedési kérelmeit. Az ügyet két francia házaspár terjesztette a strasbourgi bíróság elé, miután sikertelenül kérelmezték a francia hatóságoktól lányaik és azok gyerekeinek hazatelepítését Franciaországba. A két fiatal nő (egyikük 31, a másikuk 33 éves) dzsihadistákhoz ment feleségül Szíriába, és jelenleg a Szíriai Demokratikus Erők által ellenőrzött északkelet-szíriai táborokban tartják őket fogva a kint született gyermekeikkel együtt.A felperesek azt kifogásolták, hogy az elutasítás miatt családtagjaik az emberi jogokat sértő, embertelen és megalázó bánásmódnak voltak kitéve, és a hatóságok megsértették a hazatéréshez való jogukat. Az Emberi Jogok Európai Bírósága ítéletében kimondta, hogy a francia hatóságok nem foglalkoztak megfelelően a hazatérésük engedélyezésére vonatkozó kérelmükkel. A francia hatóságok azzal érveltek, hogy a Szíriában és Irakban bűncselekményeket elkövető francia állampolgároknak a helyi igazságszolgáltatással kell elszámolniuk. „A kérelmezők által a hozzátartozóik nevében benyújtott hazatérési engedélykérelmek vizsgálata nélkülözte az önkényesség elleni megfelelő biztosítékokat” – állapította meg az bírói testület. A határozat szerint a francia kormánytól elvárható, hogy haladéktalanul vizsgálja felül a felperesek kérelmét, és nyújtson számukra megfelelő biztosítékokat az önkényes határozatokkal szemben. A felülvizsgálat során az eljáró hatóságoknak figyelembe kell venniük a gyermekek mindenekfelett álló érdekeit, valamint kiszolgáltatottságukat és különleges szükségleteiket. A hazatelepítési kérelmek felülvizsgálata mellett a francia államnak összesen 31,2 ezer eurót kell fizetnie a felpereseknek perköltségeik megtérítésére. (BBC/MTI) 

Az Emberi Jogok Európai Bírósága szerdai határozatában elítélte Franciaországot, amiért elutasították a szíriai dzsihadisták családtagjainak visszatelepedési kérelmeit. Az ügyet két francia házaspár terjesztette a strasbourgi bíróság elé, miután sikertelenül kérelmezték a francia hatóságoktól lányaik és azok gyerekeinek hazatelepítését Franciaországba. A két fiatal nő (egyikük 31, a másikuk 33 éves) dzsihadistákhoz ment feleségül Szíriába, és jelenleg a Szíriai Demokratikus Erők által ellenőrzött északkelet-szíriai táborokban tartják őket fogva a kint született gyermekeikkel együtt.

A felperesek azt kifogásolták, hogy az elutasítás miatt családtagjaik az emberi jogokat sértő, embertelen és megalázó bánásmódnak voltak kitéve, és a hatóságok megsértették a hazatéréshez való jogukat. Az Emberi Jogok Európai Bírósága ítéletében kimondta, hogy a francia hatóságok nem foglalkoztak megfelelően a hazatérésük engedélyezésére vonatkozó kérelmükkel.

A francia hatóságok azzal érveltek, hogy a Szíriában és Irakban bűncselekményeket elkövető francia állampolgároknak a helyi igazságszolgáltatással kell elszámolniuk.

„A kérelmezők által a hozzátartozóik nevében benyújtott hazatérési engedélykérelmek vizsgálata nélkülözte az önkényesség elleni megfelelő biztosítékokat” – állapította meg az bírói testület. A határozat szerint a francia kormánytól elvárható, hogy haladéktalanul vizsgálja felül a felperesek kérelmét, és nyújtson számukra megfelelő biztosítékokat az önkényes határozatokkal szemben. A felülvizsgálat során az eljáró hatóságoknak figyelembe kell venniük a gyermekek mindenekfelett álló érdekeit, valamint kiszolgáltatottságukat és különleges szükségleteiket. A hazatelepítési kérelmek felülvizsgálata mellett a francia államnak összesen 31,2 ezer eurót kell fizetnie a felpereseknek perköltségeik megtérítésére. (BBC/MTI)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük