Newsgép

Minden hír egy helyen!

Enerhoatom: Megszakadt az összeköttetés a zaporizzsjai atomerőmű és az ukrán hálózat között

Enerhoatom: Megszakadt az összeköttetés a zaporizzsjai atomerőmű és az ukrán hálózat között

Az orosz erők ágyúzásai okozta tűz miatt lekapcsolódott az utolsó vezeték is, amely a zaporizzsjai atomerőműben megtermelt áramot továbbította az ukrán hálózatba – közölte délután az ukrajnai atomerőműveket üzemeltető vállalat, az Enerhoatom.

A Telegramon kiadott közlemény szerint egy 330 kilovoltos villamosenergia-átviteli vezeték kapcsolódott le, ez volt az utolsó vezeték, amelyik összekötötte a zaporizzsjai atomerőmű és a hőerőmű közti csomópontot Ukrajna energiarendszerével. Így a 6-os számú energiablokk lemerült, és lekapcsolódott a hálózatról, most csak a nukleáris létesítmény saját áramszükségleteit elégíti ki. Az atomerőművet az ukrán energiahálózattal összekötő többi vezeték már korábban megsérült. A cég szerint az orosz erők az elmúlt három napban intenzíven ágyúzták az atomerőmű környékét.

Az ukrán katonai hírszerzés arról számolt be, hogy speciális egységei különleges műveletet hajtottak végre Zaporizzsja megyében, az orosz megszállás alá került Kamjanka-Dnyiprovszkában, ahol megsemmisítették az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) bázisát és a régió Oroszországhoz csatlakozásáról tervezett „népszavazás” szavazócéduláinak raktárát. Közölték, hogy a halottak és sebesültek számát még pontosítják, de a helyi civil lakosok közül senki sem sérült meg. Az orosz erők kijárási tilalmat rendeltek el a településen, és katonai helikoptereket észleltek a város felett – írta a hírszerzés. (MTI)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük