Newsgép

Minden hír egy helyen!

Észak-Korea törvénybe foglalta a jogát a megelőző atomcsapáshoz

Észak-Korea törvénybe foglalta a jogát a megelőző atomcsapáshoz

Észak-Koreában törvényben biztosították az ország jogát ahhoz, hogy a védelme érdekében automatikusan hajthasson végre megelőző nukleáris csapást. Kim Dzsongun szerint ezzel visszafordíthatatlanná tették az ország atomhatalmi státuszát, és nem hajlandóak tárgyalni a leszerelésről.

Ezzel módosították azt a 2013-as törvényt, ami még csak azt tette lehetővé, hogy Észak-Korea az atomfegyvereit ellenséges atomhatalom inváziója esetén vesse be vagy megtorló csapásokat hajthasson végre velük. Mostantól akkor is mérhetnek megelőző csapásokat, ha támadást észlelnek az ország stratégiai jelentőségű létesítményei vagy vezetői ellen.

A törvényt azután fogadták el, hogy megfigyelők szerint Észak-Korea 2017 után most újrakezdte a nukleáris tesztelést. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szerint elkezdték megépíteni a jongbjoni nukleáris létesítmény kulcsfontosságú részeit. Már márciusban földmunka folyt a Punggye-ri atomkísérleti telephelyen azért, hogy újranyissák a föld alatti atomrobbantásokhoz használt alagutat. Ezt ugyanis 2018 májusában részben beomlasztották, hogy elősegítsék az Egyesült Államokkal és Dél-Koreával folytatott – időközben zsákutcába futott – atommentesítési tárgyalásokat. A munkát az Adit 3 nevű alagútnál feltehetően már májusban befejezték. Az észak-koreai hatóságok a telephelyen több faépületet építettek fel, továbbá a NAÜ megfigyelte, hogy helyrehoztak egy közeli utat is. (Guardian)

  

Read More 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük