Newsgép

Minden hír egy helyen!

Fantasztikus németalföldi festmény került elő egy tehetetlen dühében tomboló elkényeztetett milliárdosról, akinek épp nem teljesült az akarata

Fantasztikus németalföldi festmény került elő egy tehetetlen dühében tomboló elkényeztetett milliárdosról, akinek épp nem teljesült az akarata

Csodálatos erővel ragadja meg az uralkodó osztály tagjainak fékvesztett dühét, ha egy közrendű keresztezni meri az útjaikat. 

A németalföldi festészet eddig lappangó, XVI-XVII. századi mesterművét találták meg a hétvégén, némileg meglepő módon egy manchesteri futballstadionban. A németalföldi piktúra érett korszakában váltak népszerűvé a különféle társadalmi osztályok jellegzetes képviselőit tipizáló portrék és csoportképek. A fáradt vagy mulatozó földművesektől az elmélyülten dolgozó mesterembereken és a vagyonukat büszkén megvillantó tehetős polgárokon át az arisztokratákig mindenféle embertípust megfestettek.

A most előkerült csúcsművön az uralkodó osztály tagjainak jellegzetes hisztériáját ragadta meg a művész, ami akkor szokott kitörni, amikor az érintettek úgy érzik, hogy – hallatlan módon! – érdeksérelem érte őket. Egyes művészettörténészek szerint a kép az őrület jeleit mutató főszereplője nem konkrét személyt, hanem egy típust testesít meg. Mások szerint Erling Haaland futballistát ábrázolja, aki a Tottenham ellen hazai pályán 3-3-ra adott bajnoki meccsen, ahol 4 próbálkozásból a kaput sem sikerült eltalálnia, nem tudja feldolgozni, hogy Simon Hooper játékvezető a hosszabbításban belefújt egy szerinte ígéretesen induló Manchester City-akcióba.

Update:

A kép máris komoly vitát kavart a művészettörténészek között, egyesek szerint az ugyanis nem a németalföldi, hanem az olasz barokk festészet jegyeit mutatja. A 444 egyik háttérszakértője a mű kiemelkedő színvonalát meg nem kérdőjelezve inkább Caravaggio hatását emelte ki, rámutatva a hasonlóságra Haaland és Caravaggio Medusájának arca között. Az olasz barokk mester alkotása egyébként azt a pillanatot ragadja meg, amikor a VAR segítsége nélkül dönteni kényszerülő Perseus játékvezető elvágja Medusa utolsó esélyét is arra, hogy megszerezze az angol bajnoki címet.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük