Newsgép

Minden hír egy helyen!

Fél év után bezárt a pékség, amit félmilliárddal támogatott a magyar állam

Fél év után bezárt a pékség, amit félmilliárddal támogatott a magyar állam

A Hiventures állami befektetéskezelő innovatívnak gondolt induló vállalkozásokat támogatott összesen 35 milliárd forintból. A programnak a legnagyobb nyertese egy argentin pékség lett. 

Az empanadát, azaz argentin töltött tésztabatyut áruló Empanada Story nevű pékség 500 millió forintos befektetésre tett szert a Hiventures állami befektetéskezelőtől. A Hiventures innovatívnak gondolt induló vállalkozásokat támogatott összesen 35 milliárd forintból. A programnak a legnagyobb nyertese egy argentin pékség lett. A félmilliárdért cserébe az állam 40 százalékos részesedést szerzett az Empanada Storyban.

Az Argentinában született Nagy Miklós vállalkozása előbb a Nagymező utcában, majd a Nyugati téren nyitott az összegből üzletet, ami azonban mindössze nagyjából fél évig működött, 2023 elején bezárták. A pékség arculata továbbra is látható az aluljáróban, az üzlethelyiség jelenleg kiadó – írja a G7.

A lap felhívja a figyelmet, hogy a félmilliárdos ügylet több ponton ütközik a támogatási program előírásával és szellemiségével. Ilyen például az, hogy annak értelmében a kevésbé fejlett régiókban – tehát nem Budapesten – megvalósuló projektekbe fektethet be a Hiventures. A befektetés idején ennek megfelelően az Empanada Story egy Heves vármegyei kétezres településre, Kerecsendre volt bejegyezve, de ezen kívül minden tevékenységük a fővárosban folyt.

A G7 megkérdezte az MFB-t és az alá tartozó Hiventurest is, hogy milyen innovációk miatt fektettek be 500 millió forintot a válallkozásba, és hogyan értékelik a befektetést, de nem válaszoltak, ahogy az Emapanada Story sem.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

%d bloggers like this: