Newsgép

Minden hír egy helyen!

Finnországnak be kellett indítania két tartalékerőművet, hogy elkerülje az áramhiányt

Finnországnak be kellett indítania két tartalékerőművet, hogy elkerülje az áramhiányt

Finnországnak két tartalékerőművet kellett beindítania ahhoz, hogy elkerülje az áramhiányt – jelentette be a hálózatért felelős üzemeltető, miután augusztus végén már figyelmeztetett, hogy a télen áramkimaradások veszélye fenyeget az európai energiaválság miatt.

A Fingrid nevű üzemeltető által fűtőolajjal működtetett tartalékerőművek, a délkeleten fekvő Huutokoski és a délnyugati országrészben található Forssa három órán át működtek – jelentette be az állami cég.

Évente kétszer történnek ugyanilyen vészhelyzeti beindítások, de azok a termelés nagyobb kiesése miatt következnek be, nem pedig az áramhiány veszélye miatt.

„Ma reggel a termelés és az import nem volt elegendő a fogyasztás biztosítására” – mondta a Fingrid egyik tisztviselője. Minna Laasonen azt mondta, elérték a Svédországból érkező import technikai határát, emellett a szélenergia-termelés is nagyon alacsony volt.

A Fingrid azt is közölte, hogy a tartalék erőművek beindításával 200 megawatt teljesítményt biztosítottak az országos hálózatnak, hogy fenntartsák a fogyasztás és a termelés közötti egyensúlyt. A cég becslései szerint a téli hónapokra 600 megawatt tartalék kapacitással rendelkeznek a 12 300 megawattnyi országos áramtermelés mellett.

A nyugodtabb téli hónapok érdekében Finnország reméli, hogy az új, EPR Olkiluoto 3 atomreaktor teljesítményével is számolhat. Az erőmű 2021 decemberében indult be, és most tesztüzemmódban működik. Az erőművet üzemeltető TVO szerint a teljes, 1600 megawattos teljesítményt október elejére lehet elérni.

Ahogy Finnország májusban bejelentette a NATO-tagjelöltségét Ukrajna inváziója után, a szomszédos Oroszország fizetési problémákra hivatkozva bejelentette az áramszállítás beszüntetését.

Az orosz áramszállítás, ami május óta leállt, a finn áramfogyasztás 10 százalékát biztosította, és elérte a 900 megawattot.

Svédország akár 2400 megawattnyi áramot is szállíthatna szomszédjának, de most szintén áramhiány veszélyével szembesül. Svédország rendszerint olajtüzelésű tartalék erőműveire támaszkodik. (MTI)

  

Read More 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük