Newsgép

Minden hír egy helyen!

Franziska Giffey átengedné a berlini polgármesteri széket a kereszténydemokratáknak

Franziska Giffey átengedné a berlini polgármesteri széket a kereszténydemokratáknak

Pedig eddigi hárompárti koalíciójának meglenne a többsége a folytatáshoz. 

A FAZ és a Tagesspiegel egybehangzó információi alapján Berlin szociáldemokrata polgármestere a kereszténydemokratákkal szeretne koalíciót alakítani. Franziska Giffey és a berlini SPD-elnök, Raed Saleh erről az országos pártvezetést is tájékoztathatja hamarosan. A végső döntés azonban a párttagok kezében lesz.

Berlinben február 12-én tartottak tartományi választást, melyet azért kellett idő előtt lebonyolítani, mert a berlini alkotmánybíróság visszásságok miatt érvénytelenítette a 2021-es választás eredményét. A megismételt választást a kereszténydemokrata CDU nyerte 28,2%-kal, a második helyet pedig a szociáldemokraták szerezték meg 18,5%-kal, mindösszesen 53 szavazattal megelőzve a harmadik zöldeket.

Habár a Kai Wegner vezette CDU nagyot nyert, a kormányalakításhoz szükséges többsége nem lett meg egyedül. A várost korábban hárompárti koalícióban irányító baloldali pártok pedig hiába vesztettek nagyon sok szavazatot, együttesen még így is elegendő képviselőt juttattak a törvényhozásba a kényelmes többséghez.

Ha az SPD a CDU-val lépne koalícióra, Giffey-nek át kellene engednie a polgármesteri széket Wegnernek, Berlint pedig 2001 után először vezetné újra jobboldali politikus. Ez pedig azt jelentené, hogy a zöldek és a radikális baloldali Linke párt képviselői kikerülnének a kormányból.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

%d bloggers like this: