Newsgép

Minden hír egy helyen!

Hivatalosan nincs tarvágás, mégis eltűnt az erdő jó része Balatonfüred fölött

Hivatalosan nincs tarvágás, mégis eltűnt az erdő jó része Balatonfüred fölött

A Bakonyerdő Zrt. Balatonfüred körzetében nagyrészt „vágásos üzemmódban” kezeli az erdőket, ami civilek szerint lényegében a tarvágás egy eufemisztikus megfogalmazása – számolt be riportjában a 24.hu. Még a Natura 2000-es részeken is ez folyik.

A Koloska-völgy közelében, a Balatonfüred fölött elterülő fennsík egy részén az állami tulajdonban lévő területen néhány év alatt hatalmas részeken tűnt el az őshonos tölgyerdő. Az erdészet szerint a szakmában általánosan elfogadott módszerrel, az úgynevezett vágásos üzemmóddal termelték ki a fákat, mégis úgy néz ki a környék, mintha tarvágták volna. A Balatonfüredi erdőért nevű Facebook-csoport egyik alapítója, Küsz András szerint az állami erdészet figyelmen kívül hagyta a tarvágást tiltó 2020-as alkotmánybírósági döntést, és ugyanúgy folytatódott az erdők kivágása Balatonfüreden.

Küsz azt mondja, a vágásos üzemmód kifejezéssel igyekszik az erdészet fedezni azt, hogy valójában „első körben kiszedik a 90–100 éves tölgyfák 80 százalékát, majd két év múlva a „végvágás” során a megmaradt állományt is kivágják”. A természetvédők szerint el lehetne kerülni a pusztítást, „ha mindenhol az úgynevezett szálaló gazdálkodást preferálnák, vagyis hogy az erdőből csak a vágásra érett fákat távolítanák el.” A civilek szerint viszont a jelenlegi állapotából az erdő nehezen fog regenerálódni, ha egyáltalán képes lesz rá, és akkor sem olyan gyors ütemben, mint a Bakonyerdő állítja.

  

Read More 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük