Newsgép

Minden hír egy helyen!

Indexre teszik az orosz könyvtárakban Ulickaja és más felforgatók könyveit

Indexre teszik az orosz könyvtárakban Ulickaja és más felforgatók könyveit

Az állami Duma megvédi az olvasókat a külföldi ügynöknek nyilvánított írók veszélyes műveitől. 

[[{„value”:”

Egy új törvénnyel korlátoznák az orosz könyvtárakban a hozzáférést azokhoz a művekhez, melyek szerzőit a hatóságok „külföldi ügynöknek” bélyegezték. Ha a törvényt elfogadják, az irodalmi Nobel-díjas Ljudmila Ulickaja, Borisz Akunyin és Dmitrij Gluhhovszkij könyveit is elzárhatják az olvasók elől.

A könyvtárakról szóló törvénymódosítást, melyet márciusban nyújtottak be, immár az Állami Duma Kulturális Bizottsága is elfogadásra javasolja. Ha átmegy a tervezetük, a kulturális minisztérium fogja kidolgozni az érintett könyvek könyvtári ellátására és elhelyezésére vonatkozó szabályokat, a korábbi pápai tiltott könyvek jegyzékéhez hasonlóan pedig külön listát hoznak létre ezekről a veszélyes, felforgató művekről.

A törvényjavaslat egyik benyújtója, Jelena Drapeko, a Kulturális Bizottság alelnöke szerint az ilyen könyveket speciális tárolóba kellene helyezni, hasonlóan a szovjet rendszerhez, amikor csak az erre feljogosított szakemberek szűkebb köre férhetett hozzá a politikailag veszélyesnek nyilvánított irodalomhoz. A tervezetet elvi szinten az orosz kormány is támogatja.

A külföldi ügynökökről szóló orosz törvényt többször is szigorították az elmúlt években. 2022, az Ukrajna elleni invázió óta már az sem kell ahhoz, hogy valaki felkerüljön az ügynöklistára, hogy külföldi finanszírozásban részesüljön – elég, ha a hatóságok szerint „külföldi befolyás alatt áll”.

„}]] 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük