Newsgép

Minden hír egy helyen!

Irány Kiszombor, ha a szombati hőségben el akar tévedni egy kukoricalabirintusban!

Irány Kiszombor, ha a szombati hőségben el akar tévedni egy kukoricalabirintusban!

Nem kell rohanni, augusztus 20-ig nem aratják le. 

[[{„value”:”

Várhatóan szombaton lesz a nyár egyik legmelegebb napja, simán 40 fok fölé is kúszhat a hőmérséklet, különösen az Alföldön. Éppen ezen a napon nyit a Makóhoz közeli Kiszombor határában egy négy és fél hektáros kukoricatáblában csaknem öt kilométeres labirintus. Aki megvárná a hűvösebb időt, ha lesz egyáltalán olyan ezen a nyáron, megteheti, a labirintus a kukorica betakarításáig, a tervek szerint augusztus 20-ig látogatható.

Az útvesztő bejáratától egy óra eljutnia a kijáratig, ha a vállalkozó szellemű látogató nem téved el. (Itt hívjuk fel a figyelmet a víz fontosságára, nehogy úgy járjon valaki, mint a Börzsönyben túrázó család, akiknél elfogyott a víz.) A kukoricalabirintust így kell elképzelni:

Endrész Erzsébet, a szervező Kiss Mária Hortensia Honismereti Kör elnöke az MTI-nek elmondta, az idei útvesztő ábráját Prónai Éva tervezte meg milliméterpapíron mintegy 30 óra alatt. Az ösvények alkotta rajzon feltűnnek Kiszombor idén százéves harangjai, a községet Makóval összekötő kerékpárút mellett álló tölgyfára emlékezve egy levél és egy makk motívuma, a Vályogos-tó hullámai és egy hal, valamint egy bagoly alakja, melyekből telente sok időzik a főtér fáin.

A labirintusjáték életnagyságú változatát négy ember mintegy 300-350 óra munkával készítette el. Kapa és mérőszalag segítségével vágták be tíz centis pontossággal a másfél méter széles utcákat a növények nyolcleveles korában a kukorica közé – mondta.

A növények magassága a csapadékos időjárásnak és a felhasznált vetőmagnak – melyet a Gabonakutató Nonprofit Kft. biztosított – köszönhetően eléri, sőt néhol meghaladja a 2,5 métert, így a látogató csak a kék eget és a kukoricasor által alkotott zöld falat látja.

A szombaton, a nyitónapon íjásztatással várják a látogatókat. A vendégek a labirintuson átvezető út felfedezése mellett minden szombaton kincskeresés részesei is lehetnek, a következő hetekben pedig a tervek szerint csillagászati és régészeti előadásokat is szervez az útvesztőnél az egyesület, közölte az elnök.

„}]] 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük