Newsgép

Minden hír egy helyen!

J. K. Rowling most transzfób, transzellenes, TERF vagy egyik sem?

J. K. Rowling most transzfób, transzellenes, TERF vagy egyik sem?

„A háború: béke. A szabadság: szolgaság. A tudatlanság: erő. A pénisszel rendelkező egyén, aki megerőszakolt téged, egy nő” – írta Orwell regényét kiparodizálva az író, akit tömegesen akkor kezdtek el transzfóbnak címkézni, amikor közölte, hogy csak azokat lehet nőnek nevezni, akik menstruálnak. 

[[{„value”:”

„A skót törvényhozók a gyűlölet-bűncselekményekről szóló törvény elfogadásakor úgy tűnik, nagyobb jelentőséget tulajdonítottak a férfiak nőiségről alkotott nőgyűlölő vagy opportunista elképzeléseinek és érzelmeinek, mint a tényleges nők és lányok jogainak és szabadságának. Az új jogszabályt könnyen kihasználhatják majd azok az aktivisták, akik el akarják hallgattatni azokat, akik szót emelnek a nők és lányok tereinek eltörlése ellen, akik tiltakoznak az ellen, hogy a férfiak által elkövetett erőszakos és szexuális zaklatásokat női bűncselekményként könyveljék el, akik szót emelnek a férfiak női sportokban való versenyeztetésének groteszk igazságtalanságával szemben, a női munkahelyek, kitüntetések és lehetőségek transz-identifikált férfiak által történő elsajátításának igazságtalansága ellen, és akik a biológiai nem valóságáról és megváltoztathatatlanságáról beszélnek”

– ezt J.K. Rowling írta Twitteren április elsején, de nem ezzel viccelt, hanem azzal, hogy ezt megelőzően több posztban mutatott be nőket, például egy skót nemi erőszakkal foglalkozó krízisközpont vezetőjét, egy gyermekjótékonysági szervezet munkatársát, egy televíziós műsorvezetőt, egy ismert sportolót, mellettük pedig szexuális bűncselekmények kapcsán elítélt bűnözőket, hogy aztán leírja:

„Csak vicceltem. Nyilvánvaló, hogy a fenti tweetekben említett emberek egyáltalán nem nők, hanem férfiak. Mindegyikük.” A Harry Potter-könyvek írójából azután szakadt ki mindez, hogy április elsején életbe lépett Skóciában egy új, gyűlöletbűnözésről szóló törvény, ami szerint bűncselekményt követ el az, aki úgy nyilvánul meg, vagy úgy viselkedik, „amit egy észszerű személy fenyegetőnek vagy sértőnek tartana”, azzal a szándékkal, hogy védett tulajdonságokon alapuló gyűlöletet szítson (ide tartozik a transzneműségre vonatkozó gyűlöletet szítása is). A törvény megsértéséért akár hét év börtön is járhat. Rowling azt írta, alig várja, hogy letartóztassák.

Akkor most a Harry Potter írója transzellenes? Transzfób? TERF? Ezt a cikk végére mindenki eldöntheti, addig is vegyük sorra J.K. Rowling témába vágó megnyilvánulásait az elmúlt évekből.

„}]] 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük