Newsgép

Minden hír egy helyen!

Jordan Bardella – a tökéletes vőjelölt, a francia jobboldal új arca, a Nemzeti Tömörülés miniszterelnök-jelöltje

Jordan Bardella – a tökéletes vőjelölt, a francia jobboldal új arca, a Nemzeti Tömörülés miniszterelnök-jelöltje

Jordan Bardella 28 évesen a második ciklusát fogja megkezdeni az Európai Parlamentben. A jól öltözött TikTok-sztár népszerűsége meredeken ível felfelé, Marine Le Pen politikai mentoráltja Franciaország egyik legnépszerűbb politikusa. 

[[{„value”:”

Jordan Bardella vezette a Nemzeti Tömörülés listáját, amely kétszer annyi szavazatot szerzett az európai parlamenti választásokon, mint Macron centrista szövetsége. Ez arra késztette Macront, hogy bejelentse: feloszlatja a parlamentet és június 30-ára előrehozott választásokat ír ki. Ezen a Nemzeti Tömörülés miniszterelnök-jelöltje Jordan Bardella lesz.A Nemzeti Tömörülés elnöke, a 28 évesen már második EP-ciklusa előtt álló Jordan Bardella sokak szerint a francia politika sztárja, fene- és csodagyereke egyszerre. Népszerűsége nem korlátozódik Franciaországra, a Time Magazine az európai szélsőjobb új arcaként hivatkozik rá.

Édességimádó, jól öltözött TikTok-sztár, tökéletes vőjelölt

„A fiatalságot képviseli, jól beszél, úgy néz ki, mint az ideális vő, modern – ez az, amit az emberek akarnak, elérte a szupersztárság szintjét” – mondta Bardelláról Aymeric Durox, a Nemzeti Összefogás szenátora a Guardiannak.

Több mint egymilliós TikTok-táborával Bardella népszerűsége miniszterelnökökével vetekszik, és tökéletesen tudja megszólítani azokat a választókat, akik a száraz közlemények helyett jobban értékelnek egy-egy táncolós videót. Ha kell, énekel, malacot simogat, hotdogot eszik, mindezt a divatra oly kényes franciák szerint is olyan öltözetben, mintha skatuláyból húzták volna elő. Kampánya inkább egy turnézó fiúzenekar fronténekesére hajazott, mintsem klasszikus politikuséra, végtelen számú TikTok-posztokkal és a rajongókkal készített szelfik tömkelegével.

@jordanbardella

????????

♬ son original – Jordan Bardella

Bardella párja Nolwenn Olivier, Marine Le Pen unokahúga, akivel lényegében politikai powercouple-t alkotnak, kampányeseményein sikítozó tömegek fogadták. A JDD felmérést készített Franciaország 50 legnépszerűbb személyéről, a listára egyedüli politikusként Jordan Bardella tudott felkerülni.

A jó bevándorló

Bardella kirobbanó népszerűségi mutatói nagyrészt személyes történetéhez kapcsolódnak. Egy saint-denis-i lakótelepen nőtt fel, a sokak által megbélyegzett, alacsony jövedelmű, soknemzetiségű párizsi külváros szívében, olasz származású édesanyja egyedül nevelte. Sok mindent nem tudni gyermekkoráról, Bardella elmondása szerin kábítószer-kereskedelem és erőszak árnyékolta be ezt az időszakot. Saját magát azon generáció tagjának tartja, amely a 2005-ös zavargások „parazsában” nőtt fel, amikor lakótelepeken élő fiatalok lázadtak fel Franciaország-szertre két fiú halála után, akik a rendőrség elől bujkálva haltak meg. A nehézségek ellenére apja anyagi támogatásával magániskolában tudott tanulni. 16 évesen csatlakozott a szélsőjobboldali párthoz, később otthagyta földrajz szakos tanulmányait a főiskolán, hogy teljes munkaidőben kampányolhasson. Egy korábbi munkatársa szerint Bardella szemei előtt 17 éves kora óta egy cél lebeg: hogy miniszterelnök és elnök legyen.Bardella 1960-as években a torinói külvárosból érkezett olaszok unokájaként „jó bevándorlóként” tűnik fel, aki a magáévá tette a francia kultúrát és a civilizációt, amelyet most az általa iszlamista ideológiának nevezett jelenségek fenyegetnek.

Oroszlánkölyökből oroszlán

Bardella Marine Le Pen politikai mentoráltja, aki a nyilvánosság számára elfogadható(bb) hangon közvetíti az elnök üzeneteit. Ugyanaz a keményvonalas program a bevándorlással, a biztonsággal és a „Franciaország a franciáké” szlogennel kapcsolatban, de ellentétben Le Pennel, az ő polgári neveltetésével és vezetéknevének minden terhével Bardella üres vászon a választók számára.

„Úgy gondolom, a legnagyobb fenyegetés, amellyel nemzetünk ma szembesül, a radikális iszlám, a politikai iszlám, amely ötödik hadoszlopot alkot. Nem elszakadni akar Franciaországtól és a francia társadalomtól, hanem meghódítani azt, és minden franciára ráerőltetni a saját tilalmait. Vannak, akik ebbe beletörődnek, én nem” – mondta Bardella.

Ezzel együtt Bardella kitér a klasszikus populista keretből, amely az „elfeledettek Franciaországát” képviseli az elitekkel szemben. Az üzleti vezetőket és a vállalkozókat szólította meg, és sikerült növelnie a támogatottságot a magasabb jövedelmű, képzett szavazók és nyugdíjasok körében, akik korábban távol maradtak a Le Penéktől.

De hiába a kifinomultabb stílus, az üzenetek sokat nem változtak. Cécile Alduy, a Stanford Egyetem professzora két év Bardella-beszédeit elemezte. Azt mondta, azok „mintha Marine Le Pen és Jean-Marie Le Pen szövegéből lettek volna copy-paste-elve. Még mindig ugyanaz a hármas: bevándorlás, identitás, iszlám. A nagy különbség a hangnem és a stílus. Az üzenet ugyanaz, csak kiegyensúlyozott és nyugodt hangnemben. Ő a szélsőjobboldal címlapokra illő figurája, letisztult és rendezett, hófehér mosoly… Még tovább megy a párt imázsának lágyításában – kisimítja a dolgokat, hogy banálisnak, normálisnak és mainstreamnek tűnjön.”

Nem véletlen, hogy Bardella szándékosan békülékeny, kompromissszumkész hangnemben beszél a választókkal, ez része annak a stratégiának, amellyel Le Pen évtizedes törekvését kívánja megvalósítani. Nem felhígítani akarja a párt 1970 óta alapjaiban nem változó bevándorlásellenes üzenetét, hanem mainstreammé akarja tenni a 2027-es elnökválasztás előtt. 2022 nyara óta Bardella Franciaország legnépszerűbbnek mért pártjának, a Nemzeti Tömörülésnek az elnöke, 28 évesen második EP-ciklusát fogja kezdeni, évtizedek vannak még politikai karrierjében, jelen állás szerint minden esélye megvan, hogy nagyon messzire jusson. Le Pen a legutóbbi két elnökválasztást elveszítette, a parlamentben pártelnök maradt, és nagy valószínűséggel 2027-ben is indulni fog a választáson. Karizmatikus, TikTok-sztár utóda nagy segítségnek bizonyul abban, hogy egyre fiatalabb tömegek szavazzanak a pártra. Le Pen azt mondta, Bardella lenne a miniszterelnöke, ha ő lenne az elnök. Több helyen írnak már arról, hogy a fiatal Bardella jobb jelölt is lehetne, mint mentora.A Jean-Marie Le Pen által alapított pártot rasszista, antiszemita és muszlimellenes nézeteivel évtizedekig a francia demokráciára leselkedő veszélynek tartották. Bardella visszautasítja a párt ilyen ábrázolását, teljesen más imázst építettek neki. Ő a halk szavú, tengerészöltönyös, nyakkendős törvényhozók új, fiatal generációját képviseli, akik ma a parlament legnagyobb ellenzéki pártját alkotják.

Külcsín és belbecs

Bardellát a kritikusai azzal vádolják, hogy túl sok időt tölt nyilvános imázsának csiszolásával, és keveset foglalkozik a fontos politikai kérdések tanulmányozásával. Manon Aubry szélsőbaloldali európai parlamenti képviselő például „szellemképviselőnek” nevezte, amiért az elmúlt öt évben gyakran nem jelent meg az Európai Parlamentben. Mások úgy jellemzik, „inkább külcsín, mint belbecs”.

Felemelkedése sem volt teljesen ellentmondásmentes, eshetnek még ki csontvázak a szekrényéből. Egy francia televíziós riport januárban azt állította, helyi képviselőként névtelen Twitter-fiókot használt rasszista üzenetek megosztására, amit hevesen tagadott, mindenesetre egyelőre ő az elnöke annak a pártnak, aminek a győzelme a Holdról is látszott Franciaországban – de az Elysée-palotából biztosan.

„}]] 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük