Newsgép

Minden hír egy helyen!

Kína történelmének legsúlyosabb hőhulláma és harmadik legszárazabb nyara volt idén

Kína történelmének legsúlyosabb hőhulláma és harmadik legszárazabb nyara volt idén

Kína az elmúlt 61 év legmagasabb átlaghőmérsékletét és az egyik legalacsonyabb csapadékmennyiségét regisztrálta a két hónapos nyári hőhullám során, amely erdőtüzeket okozott, károsította a termést és súlyosan érintette az energiaellátást – közölte a nemzeti meteorológiai ügynökség.

Az augusztusi 22,4 Celsius-fokos országos átlaghőmérséklet 1,2 Celsius-fokkal volt magasabb az évszakos normánál, míg az átlagos csapadékmennyiség 23 százalékkal 82 milliméterre csökkent, ami a harmadik legalacsonyabb érték a feljegyzések 1961-es kezdete óta, a kínai nemzeti meteorológiai hivatal igazgatóhelyettese, Hsziao Csan szerint.

A június közepe és augusztus vége közötti hőhullám a feljegyzések kezdete óta a legsúlyosabb volt, időtartamát, kiterjedését, intenzitását és hatását tekintve – mondta Hsziao. Azt is elmondta az újságíróknak, hogy az országszerte elhelyezett 267 meteorológiai állomás az általuk valaha mért legmagasabb hőmérsékletet mérte az elmúlt hónapban.

A szélsőséges hőmérséklet aszályt okozott a Jangce folyó menti régiókban, Délnyugat-Kínában, valamint Kelet- és Közép-Tibetben. A tartós hőség és a szárazság erdőtüzeket okozott, hatással volt a mezőgazdasági termelésre, a vízkészletekre és az energiaellátásra – mondta Hsziao. A Jangce a világ harmadik legnagyobb folyója, amely több mint 400 millió kínai embernek biztosít ivóvizet. A legfontosabb vízi útvonal a kínai gazdaság számára.

Közben több régióban heves esőzések voltak, köztük Észak- és Dél-Kínát. Augusztusban 13 tartományt és régiót, köztük Belső-Mongóliát és Jünnant erős szél, villámlás és jégeső sújtotta. Az ügynökség közölte, hogy augusztusban 65 ezer riasztást adott ki, főként szélsőséges hőség miatt, ami 26 százalékkal több, mint a tavalyi év azonos hónapjában.

A tisztviselők egy sajtótájékoztatón elmondták, hogy szeptemberben is az átlag feletti hőmérsékletre számítanak, és arra figyelmeztettek, hogy a helyzet kezelésére tűzmegelőzési és stratégiai mezőgazdasági terveket kell készíteni. A meteorológiai hivatal a múlt hónapban drónokat is bevetett, hogy segítségükkel mesterséges esőt idézzen elő 1,45 millió négyzetkilométeren Dél-Kínában az aszály enyhítésére.

Kína arra figyelmeztetett, hogy a szélsőséges időjárás valószínűleg a következő években is fennmarad. (via Guardian)

  

Read More 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük