Newsgép

Minden hír egy helyen!

Kipróbáltuk: Xiaomi Mi Smart Electric Folding Bike

Kipróbáltuk: Xiaomi Mi Smart Electric Folding Bike

A Xiaomi elektromos kerékpárját egy hónapja mutattuk be és azóta párszor tekertünk vele, hogy első kézből mondhassunk rá áment. Kicsit szkeptikusan álltunk neki a tesztelésnek, de végeredményben elégedettek voltunk a Xiaomi Mi Smart Electric Folding Bike elektromos kerékpárral. A teszteléshez a xiaomishop.hu webáruház járult hozzá, amit utólag is köszönünk nekik.

A Xiaomi kerékpárja nagyon hasonlít, a rég múltban annyira elterjedt kemping biciklihez. Kimondottan városi közlekedéshez tervezték, bár hatótávja elég nagy, töltése is igen hosszas. A gyári adatok szerint 45 km hatótávja, de nekünk sikerült kiharcolni belőle 60 km-t! A teljes táv, amit megtettünk vele, az 85 km volt, ezt a gyári töltöttséggel és egy rátöltéssel tettük meg.

Az elektromos rollerekkel ellentétben, a kerékpár nem elektromos hajtású, hanem csak rásegít a tekerésre. Szóval nem csak ülni kell rajta és húzni a gázt. Tökéletes szintergia a lábpedál és az elektromos rásegítés között. A nyomatékérzékelő figyeli a pedálerőt, és megérti a szándékod kerékpározás közben. Amikor szükségét érzi, bekapcsolja a motort, hogy megfelelő segéderőt biztosítson számodra, megkönnyítve az emelkedők leküzdését és élvezetesebbé tegye a gurulást anélkül, hogy megizzadnál.

Rásegítéses, tehát nem helyettünk teker, hanem csak besegít. Így olyan érzés tekerni vele, hogy érezni, hogy besegít, ugyanakkor a tekerés élménye is megvan, tehát kicsit észrevétlenül dolgozik. Akkor lehet érezni, hogy azért bizony eléggé besegít, ha egy emelkedőnél kikapcsoljuk, akkor érezni, hogy „ja, segítség nélkül ennyire nehéz lenne az emelkedőt leküzdeni?”.

A rásegítéssel nagyjából a 24-25 km/h tartható, eddig segít, utána kikapcsol, így nálam ez volt a végsebesség, viszont ezt végig tudtam tartani, mindegy, hogy sík út vagy emelkedő volt. A táv közben is és a végén is, nagyjából azt érezni, hogy megérkeztem az uticélomhoz és nem fáradtam el, nem izzadtam meg. Néha volt, hogy elindultam, vagy lendületből kezdtem gyorsítani, de a rásegítés nem „kapcsolt be”, csak egy kis idő, mondjuk 5-10 mp után. Szerencsére ezt csak párszor fordult elő az út során, nem általános jelenség, ezt nem tudom miért csinálta, talán az „okos rásegítés miatt, ami a felhasználóhoz igazodik”. Mindenesetre így fura volt, hogy miért csinálta.

1-esben eléggé megindulósan lehet vele menni. Ha homokos a talaj, mintha kicsit meg is kaparna a kerék, szóval ilyen gyorsulásos érzés és váltogatva egészen 25 km/h-ig gyorsít.
A fokozatok is jól vannak kiosztva és a váltó is azonnal és gyorsan vált, ez tetszetős volt.

 

A kerék mérete egy felnőtt kerékpárhoz képest kisebb (16″), emiatt az út egyenletlenségeit jobban megérezni, azonban olyan jó arányban van, jól összecsukható méretet eredményez így. A nyereg kifejezetten kényelmes, nem az olcsó kategóriába tartozik, ez egy nagy piros pont. Egybe érzés van a kerékpárral menni, nem a nyeklik-nyaklik kategória.

A fék sem fog rosszul, jól lassítja, de nem a fejreállós kategória. Összehajtáskor a pedált is félig be lehet hajtani, így nem fogja cipelés közben a sípcsontomat összeverni, ez elég praktikus. Ez a kerékpár szerintem nagyon jól ki lett találva, kis helyet foglal, (viszonylag) könnyen cipelhető. Kis helyre összehajtható, tehát tárolható, így kis lakásban nem kell azon gondolkodni, hogy hogy fogom elrakni úgy a bicajt, hogy ne legyen útban. Hatótávja is rendben van, városban munkába járáshoz, vagy akár hétvégén elmenni tekerni kicsit, pont jó.

A Xiaomi Mi Smart Electric Folding Bike beszerezehető a xiaomishop.hu webáruházban, a cikk írásakor 399.990 Ft-ért. Az ár kicsit borsosnak tűnhet, de egy ilyen tudású bringáért pont ennyit kérnek el más márkák is, sőt…

A Kipróbáltuk: Xiaomi Mi Smart Electric Folding Bike bejegyzés először Hello Xiaomi-én jelent meg.

 

Read More 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük