Newsgép

Minden hír egy helyen!

Lázító gyerekkönyvek kiadásában bűnösnek talált öt logopédust egy hongkongi bíró

Lázító gyerekkönyvek kiadásában bűnösnek talált öt logopédust egy hongkongi bíró

Két hónapos tárgyalás után, a kormány által kiválasztott hongkongi bíró arra jutott, hogy egyértleműen lázító szándékúak azok a könyvek, amelyeket öt logópédus adott ki.

A bíró szerint a könyvek fiatal olvasói azt hihetik, hogy a kínai hatóságok azzal a „gonosz szándékkal” érkeznek Hongkongba, hogy tönkretegyék a város lakóinak életét.

A három könyvet – amikből az egyik a falujukat farkasoktól védő bárányokról szólt – a hatóságok úgy értelmezték, hogy nyíltan politikai üzenetet hordoznak.

Az ügy a polgári szabadságjogok visszaszorítása közepette zajlik 2020 óta, amikor Kína új nemzetbiztonsági törvényt vezetett be.

Peking szerint a törvényre azért van szükség, hogy stabilitást teremtsen a városban, de a kritikusok szerint a törvény célja a másként gondolkodók eltiprása.

A törvény megkönnyíti a tüntetők felelősségre vonását, és csökkenti a város általános autonómiáját, miközben növeli Peking befolyását a város politikai és jogi döntéshozatalára.

Az öt logopédusból álló csoport tagjai mind ártatlannak vallották magukat és már több, mint egy évet töltöttek börtönben. Lai Man-ling, Melody Yeung, Sidney Ng, Samuel Chan és Fong Tsz-ho mindannyian egy szakszervezet alapító tagjai. A 25 és 28 év közötti fiatalok akár két év börtönbüntetésre is számíthatnak.

„A mai Hongkongban már azért is börtönbe kerülhetsz, ha farkasokat és bárányokat ábrázoló gyermekkönyveket adsz ki. Ezek a „lázító” ítéletek abszurd példái az emberi jogok szétesésére a városban”- mondta Gwen Lee, az Amnesty International jogvédő szervezet munkatársa.

A csoportot egy gyarmati korszakból származó lázítási törvény alapján vádolták meg, amelyet a közelmúltig ritkán alkalmaztak az ügyészek. (via BBC)

  

Read More 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük