Newsgép

Minden hír egy helyen!

Liz Truss átalakítja a brit kormányt

Liz Truss átalakítja a brit kormányt

Liz Trusst hivatalosan is kinevezte miniszterelnöknek II. Erzsébet királynő, majd estére az új kormányfő a fontosabb tárcák zömének élén változtatásokat jelentett be.

Külügyminiszternek James Cleverly korábbi oktatási minisztert nevezte ki.

Suella Braverman Boris Johnson kormányában a jogi főtanácsadói tisztséget töltötte be, keddtől ő viszi a belügyminisztériumot, váltva Johnson egyik támogatóját, Priti Patelt.

A pénzügyminiszteri tisztségre Kwasi Kwarteng került, aki a Johnson-kormányban az üzleti ügyek minisztériumát vezette. A pénzügyi tárca élén előtte Rishi Sunak állt, aki a választások utolsó körében volt Truss ellenfele. Ő még nem kapott tisztséget.

Therese Coffey korábbi munka- és nyugdíjügyi miniszter keddtől az egészségügyi miniszteri és a miniszterelnök-helyettesi tisztséget tölti be.

A fontosabb tárcák eddigi vezetői közül egyedül Ben Wallace védelmi miniszter maradt a helyén.

Boris Johnson volt miniszterelnök-helyettese, Dominic Raab – aki egyben igazságügy-miniszter is volt – kedd este bejelentette, hogy nem vállal kormányzati tisztséget, és visszatér a londoni alsóház hátsó padsoraiba.

Ugyanígy tesz Grant Shapps eddigi közlekedési miniszter és Steve Barclay, a Johnson-kormány volt egészségügyi minisztere. (via MTI)

  

Read More 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük