Newsgép

Minden hír egy helyen!

Macron arra kéri az iskolákat, hogy tartsanak vitanapot a rasszizmusról, miután egy zsidó kislányt megerőszakolt két tinédzser

Macron arra kéri az iskolákat, hogy tartsanak vitanapot a rasszizmusról, miután egy zsidó kislányt megerőszakolt két tinédzser

A választási kampány kiemelt témája lehet az antiszemita támadások növekvő száma Franciaországban. 

[[{„value”:”

Emmanuel Macron szerdán arra kérte az iskolákat, hogy a héten tartsanak „vitaórát” a rasszizmusról és az antiszemitizmusról, miután egy zsidó lány megerőszakolása egy párizsi külvárosban tovább fokozta a választások előtti társadalmi feszültséget.

Három tinédzsert tartóztattak le a héten, miután egy 12 éves lány feljelentést tett a Párizstól nyugatra fekvő Courbevoie-ban. A rendőrségnek elmondta, hogy csoportosan megerőszakolták, miközben antiszemita szavakkal sértegették – közölte a nanterre-i ügyészség.

A nyomozás középpontjában többek között nemi erőszak, halálos fenyegetés és testi sértés áll, súlyosbító körülményként pedig állítólagos vallási indíttatásra hivatkoztak.

Az antiszemita incidensek száma megugrott Franciaországban a Hamász fegyveresei által október 7-én Izrael ellen elkövetett támadás és az azt követő, Izrael által a terrorszervezet ellen indított háború óta.

A francia elnök gyorsan reagált, mivel Franciaországban háromhetes választási kampány zajlik, miután kiírta az előrehozott parlamenti választásokat.

Szerdán felkérte Nicole Belloubet oktatási minisztert, hogy „szervezzen valamennyi iskolában megbeszélést az antiszemitizmus és a rasszizmus elleni küzdelemről, hogy megakadályozza a súlyos következményekkel járó gyűlöletbeszéd beszivárgását az iskolákba”.

Az antiszemita kiszólásokkal vádolt Jean-Luc Mélenchon szélsőbaloldali pártvezér (LFI) elítélte az „antiszemita rasszizmust”. Marine Le Pen, a szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülés (RN) elnöke felszólította a választókat, hogy tartsák szem előtt a „zsidók szélsőbaloldal általi megbélyegzését”, amikor még ebben a hónapban az urnákhoz járulnak. Pártja miniszterelnök-jelöltje, Jordan Bardella azt mondta, hogy megválasztása esetén „harcolni fog a Franciaországot október 7-e óta sújtó antiszemitizmus ellen”.

(BBC, Reuters)

„}]] 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük