Newsgép

Minden hír egy helyen!

Már Jarosław Kaczyńskit is zavarja, hogy Orbán blokkolja az ukrajnai fegyverszállítmányok miatt Lengyelországnak járó uniós kifizetéseket

Már Jarosław Kaczyńskit is zavarja, hogy Orbán blokkolja az ukrajnai fegyverszállítmányok miatt Lengyelországnak járó uniós kifizetéseket

Egészen pontosan 2 milliárd eurót. 

[[{„value”:”

Egyre jobban zavarja a lengyel kormányt, hogy Magyarország miatt nem jut hozzá 2 milliárd euróhoz, ami az Ukrajnának biztosított fegyverszállítmányok miatt járna az országnak.

Radosław Sikorski lengyel külügyminiszter azt mondta, hogy az elmúlt egy évben folyamatosan, a létező összes szinten jelezték a magyar kormánynak, nem tetszik nekik, hogy Magyarország blokkolja az uniós kifizetéseket.

A pénzt az Európai Békekeretből fizetné ki Lengyelországnak az Európai Unió. A keret az uniós költségvetéstől független, a tagállamok közvetlenül fizetnek bele, majd különböző biztonságpolitikai kiadásokat fedeznek belőle. A tagállamok saját költségvetésükből fizetik a támogatást a kedvezményezettnek (jelen esetben Ukrajnának), majd az összeget az EU a keretből megtéríti nekik.

A magyar kormány viszont blokkolja a békekeret kifizetéseit. A vétó feloldásáért Orbán először azt kérte, hogy Ukrajna vegye le a terrorizmust támogató országok listájáról az OTP-t. Miután ez megtörtént, a magyar kormány azt kifogásolta, hogy Ukrajna 14, Richter Gedeon által forgalmazott gyógyszer engedélyének visszavonására készül Orbánék szerint elfogadható indoklás nélkül.

A magyar ellenállás már nemcsak a Donald Tusk vezette lengyel kormányt zavarja, hanem Orbán régi jó szövetségesét, a legnagyobb lengyel ellenzéki pártot vezető Jarosław Kaczyńskit is.

A Jog és Igazságosság (PiS) elnöke újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, hogy ha tényleg blokkolják a magyarok a kifizetéseket, akkor „nagyon negatív színben kommentálja a hírt”. Majd hozzátette, hogy kritikája Orbánra vonatkozik. (via Notes from Poland)

„}]] 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük