Newsgép

Minden hír egy helyen!

Megharapta egy kóbor kutya, elhunyt egy kislány Indiában

Megharapta egy kóbor kutya, elhunyt egy kislány Indiában

Felháborodást keltett egy 12 éves lány halála az indiai Kerala államban. Abhiramit augusztusban harapta meg egy kóbor kutya, a kislány hétfőn hunyt el egy kórházban. Idén ez a huszonegyedik veszettség okozta haláleset Keralában.

Abhirami a jelentések szerint három adag veszettség elleni vakcinát kapott, és hamarosan megkapta volna a negyedik dózist is.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a veszettséget India egyes részein immár endémiaként (lokálisan rendszeres betegség) sorolja be, tekintve, hogy a veszettség világon okozott haláleseteinek 36 százaléka ebben a régióban történik.

„A veszettség valódi terhe Indiában nem teljesen ismert; bár a rendelkezésre álló információk szerint évente 18-20 ezer halálesetet okoz az országban”- áll a WHO közleményében.

Az állatvédők azonban megkérdőjelezték ezt, rámutatva, hogy hatalmas a különbség a WHO és az indiai egészségügyi minisztérium számai között.

A kóbor kutyák kérdése érzékeny téma Indiában. Gyakran vitákhoz vezet az állatbarátok és a helyi lakosok között az állatok etetésének és sterilizálásának ügye miatt.

Egy szövetségi miniszter augusztusban azt mondta a parlamentnek, hogy az állatállomány-összeírás szerint 2019-ben 15,3 millió kóbor kutya volt Indiában. A miniszter szerint az összlétszám 10 százalékkal csökkent a 2012-ben regisztrált 17,1 millióhoz képest.

Keralában, ahol 290 ezer kóbor kutya él, már több kampány is indult azért, hogy a kóbor ebek eltűnjenek az utcákról.

Egy 2016-ban, kóbor kutyák megöléséért indult kampány feldühítette az aktivistákat. Egy évvel korábban a kutyabarátok a #BoycottKerala trendet hirdették a közösségi médiában a kóbor kutyák leölésére vonatkozó javaslat ellen. A terv soha nem valósult meg.

Pénteken az indiai Legfelsőbb Bíróság tárgyalja azt a petíciót, amely a szövetségi és állami kormányok kóbor kutyák elleni fellépését kéri.

A bíróság úgy döntött, hogy előbbre hozza a tárgyalás időpontját, miután VK Biju ügyvéd hétfőn kiemelte a keralai kutyaharapások problémáját, és megemlítette Abhirami állapotát (ez még a halála előtt volt).

A beadvány a 2001-ben bevezetett ABC [Animal Birth Control] szabályok eltörlését is kéri – ezek szerint a kóbor kutyákat begyűjtik, sterilizálják, beoltják és visszaviszik ugyanarra a területre, ahonnan begyűjtötték őket.

Az állatvédők szerint ez a leghumánusabb és leghatékonyabb módja a kóbor kutyapopuláció kordában tartásának és a kutyaharapások csökkentésének.

A kritikusok azonban azt állítják, hogy a programot nem megfelelően hajtják végre, és szerintük a megoldás a kutyák ritkítása lenne. (via BBC)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük