Newsgép

Minden hír egy helyen!

Megint a Fidesz-KDNP jelöltje nyert Szegiben a beköltözések miatt megismételt polgármester-választáson

Megint a Fidesz-KDNP jelöltje nyert Szegiben a beköltözések miatt megismételt polgármester-választáson

Néhány szavazattal győzte le független ellenfelét. 

[[{„value”:”

Vasárnap megismételték a polgármester-választást a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Szegiben. A választást ezúttal is a Fidesz-KDNP jelöltje, Trudics Andrea nyerte 128 szavazattal, míg ellenfele, a független Kisvárdai Tibor csak 101 szavazot szerzett.

A településen megsemmisítette a választási bizottság a június 9-i eredményt, miután a helyi lakosok petíciót indítottak az új választás érdekében. Petíciójukban azt írták:

„Tisztelt Szegi Választási Bizottság! A 2024. 06.09-én Szegiben az Önkormányzati választáson szembesült a falu lakossága, hogy nem a tényleges itt lakó választópolgárok döntöttek a polgármester személyéről és a képviselő testület tagjairól. Autóztatás történt, melyről fotók készültek. Az újonnan betelepült választópolgárok segédeszközöket használtak, papírra vetett listával érkeztek. Szeretnénk élni a demokratikus jogainkkal, hiszünk a tisztességes választásban és kérjük a választás ismétlését. Aláírást gyűjtöttünk és követeljük a tisztességes újraválasztást.”

A fellebbezés a Kúriáig jutott, ami megállapította, hogy a polgármester-választást megelőzően, a szavazóköri névjegyzék megnyitásától annak lezárásáig, illetve a választás napjáig a településen a választásra jogosultak száma 246-ról 41,46 százalékkal, 348-ra, ezen belül a választást közvetlenül megelőző napokon 70 fővel, azaz 28,45 százalékkal nőtt. „Ezen objektív adatok az 59 választópolgár írásbeli nyilatkozatával alátámasztva – figyelembe véve a település nagyságát is – alátámasztják a fellebbezésben állított törvénysértést” – írták.

Az első választást is a Fidesz jelöltje, Trudics Andrea nyerte 153 szavazattal, míg a független jelölt, Kisvárdai Tibor 105 szavazatot gyűjtött.

„}]] 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük