Newsgép

Minden hír egy helyen!

Megint letartóztatták a tokiói olimpia szervezőbizottságának vezetőségi tagját

Megint letartóztatták a tokiói olimpia szervezőbizottságának vezetőségi tagját

Kedden ismét letartóztatták Takahasi Harujukit, a tavalyi tokiói olimpia szervezőbizottságának korábbi vezetőségi tagját, aki a gyanú szerint kenőpénzt kapott egy szponzorcégtől, írja a Nikkei.

A lap azt írja, hogy a Kadokawa Corp. 70 millió jent (200 millió forintot) fizetett Takahasinak, hogy a céget válasszák ki a tokiói olimpia egyik szponzorának. Az ügyészek később letartóztatták a Kadokawa két vezető tisztviselőjét vesztegetés gyanúja miatt, és házkutatást tartottak a vállalat székhelyén.

Takahasi már előzetes letartóztatásban van, a múlt hónapban letartóztatták a játékok körüli vesztegetés gyanújával. A japán államügyészség szerint a 78 éves sportdiplomata 45 millió jen (132 millió forint) kenőpénzt fogadott el az Aoki Holdings cégtől, ami végül megnyerte a japán olimpikonok formaruhájáért kiírt pályázatot.

Takahasi korábban lobbistaként több millió dollárt vett fel a pályázati bizottságtól, amiért közreműködött a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szemlebizottságának meggyőzésében, hogy a japán főváros kapja meg a nyári játékok rendezési jogát. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság egyik tagjának ajándékokat adott, fényképezőgépeket és egy Seiko órát is. (Reuters)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük