Newsgép

Minden hír egy helyen!

Meglőtték a szlovák miniszterelnököt

Meglőtték a szlovák miniszterelnököt

Robert Ficót kórházba szállították, támadóját elfogták. 

[[{„value”:”

Cikkünk frissül.

Meglőtték Robert Ficót szerdán a handlovái kultúrház előtt, írja a Denník N. A szlovák kormány kihelyezett ülést tartott az épületben, azt követően találkozott a helyiekkel a kormányfő. Ficóra több lövést is leadott a támadó, mire lefegyverezték. A miniszterelnök a lövés után a földre zuhant, testőrei autóba tették és a városi kórházba szállították, onnan mentőhelikopterrel vitték Besztercebányára. Hivatalos Facebook-oldala szerint

több találat érte Ficót, jelenleg életveszélyes állapotban van. Helikopterrel szállították Besztercebányára, mert Pozsonyba túl hosszú idő lett volna az út. A következő órák kritikusak.

Lapértesülések szerint a karját és hasát érte lövés, a következő órákban meg fogják műteni. A besztercebányai F. D. Roosevelt Egyetemi Kórháznál lepedőkkel takarták el Ficót, így nem lehetett látni, hogy eszméleténél van-e, illetve, hogy mennyire súlyosak a sérülései.

Az elkövetőt a rendőrök elfogták, és őrizetbe vették. A Markíza csatorna szerint a támadó egy 71 éves helybéli férfi, akit információik szerint Juraj C.-nek hívnak és író. Több kötete is megjelent, korábban dolgozott egy magán biztonsági cégnél, 2016-ban ő maga is támadás áldozata lett egy bevásárlóközpontban. Fegyverét legálisan tartotta. Szemtanúk szerint a támadó azt kiabálta, hogy

„Robo, gyere ide!” – majd tüzelni kezdett.

Szemtanúk szerint három vagy négy lövés dördült, Fico a kezén és a hasán vérzett.

???????? | URGENTE: Imágenes del primer ministro eslovaco Robert Fico siendo llevado a su coche tras recibir varios disparos en un intento de asesinato. El atacante ha sido detenido. pic.twitter.com/HcxSa1FJZx

— Alerta News 24 (@AlertaNews24) May 15, 2024

Határozottan elítélte a miniszterelnök elleni „brutális és vakmerő” támadást a szlovák államfő.

„Sokkolva vagyok. Robert Ficónak sok erőt kívánok ebben a kritikus pillanatban, hogy felépüljön a támadásból”

– közölte Zuzana Čaputová. Az ellenzéki pártok egyértelműen elítélték az erőszakot, és lemondták a közmédia átalakítása ellen szervezett szerda esti tüntetést. „Reméljük, hogy Fico miniszterelnök úr jól van, és hogy ez a szörnyű tett mielőbb tisztázódik”- mondta Michal Šimečka, a Progresszív Szlovákia elnöke. A szlovák főügyész

a merényletet „az államiság lényege elleni támadásnak” nevezte,

Maroš Žilinka hozzátette: mindent megtesznek annak érdekében, hogy „ennek a szörnyű tettnek az elkövetőjét kompromisszummentesen és igazságosan megbüntessük.” Az ügy vizsgálatát átvette a rendőrségtől a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség.

„Mély megdöbbenéssel értesültem a Robert Fico barátomat ért szörnyű támadásról” – posztolta Orbán Viktor. Sokkolónak és megdöbbentőnek nevezte a támadást Szijjártó Péter is. „Reménykedünk a minél gyorsabb felépülésben, és imádkozunk is érte”, tette hozzá, mert „nagy szükség van Robert Ficóra a szlovák és az európai politikában.”

Ha a miniszterelnök hosszabb ápolásra szorul a merényletet követően, helyére valamelyik helyettese lép, ő hívhatja össze és vezetheti a kormányüléseket. Négy helyettese körül nagy valószínűséggel Robert Kaliňák védelmi miniszter veheti át Fico feladatait erre az időre.

A merénylet rendkívül kínos a biztonsági szervekre nézve

írja a Paraméter. A lap szerint a kihelyezett kormányülés biztonságára nemcsak a közjogi méltóságok védelmét ellátó belügyi hivatal testőrei, és a helyi rendőrök ügyeltek, hanem jelen lehettek a titkosszolgálat munkatársai is, hiszen a kormányülésen részt vett a Szlovák Titkosszolgálatot vezető Pavol Gašpar is.

„}]] 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük