Newsgép

Minden hír egy helyen!

Mennyibe kerül rollerezni 2022. augusztusban?

Egyre fontosabbá válik az energia fogyasztásunk, nem csak a bolygónk védelme érdekében (bár az a legfontosabb), hanem pénztárcánk tekintetében. A rezsicsökkentés csökkentésének felfüggesztésnek eltörlésével… nem nem megyek bele politikai fekete lyukba! Szóval az érdekelt leginkább, mennyibe kerül nekem rollerezni 2022-ben. Hát kiszámoltam.

Az alany egy Xiaomi Mi Electric Scooter 3, aminek a túlsúlytesztjét megcsináltam. Kíváncsi voltam, hogy egy teljes feltöltéssel megtett út, mennyibe kerül valójában. Majd megpróbálom összehasonlítani más közlekedési eszközzel. Lássunk neki.

A Mi Electric Scooter 3 töltés közben 69 – 69.5 W közötti teljesítményt vesz fel. Ez átszámítva 0.0695 kWh. A roller töltési ideje a gyártó szerint 5.5 óra, az az 5 óra 30 perc. Ezt alá tudom támasztani, nagyon sokszor kellett a teszt alatt is szinte nulláról 100%-ra feltölteni.

Na szóval, tehát. Az árakat az E-ON szolgáltató oldaláról néztem meg, nekem A1 – I. tömb a mérvadó, mindent egybe véve a végösszeg bruttó 35.29 Ft/kWh. A roller teljes töltése 5.5 óra x 0.0695 kWh = 0.38225 kWh x 35.29 Ft = ~13.5 Ft. Hát ez elég nevetséges összeg… Alattam a roller elmegy 13 km-t, tehát majdnem 1 Ft / km költséggel közlekedek. Ha egy átlagos állampolgárt veszünk alapul, aki 70 kg, elmegy alatta vagy 30 km-t. Ekkor már érdekesebb a végösszeg! 0.45 Ft / km költség már már a semmit súrolja.

Nézzük, hogy mit jelent rollerezni egy hónapra vetítve. Először lássuk, hogy az én helyzetemben ez mit jelent. Mondjuk, hogy minden nap rollerrel megyek ide-oda, vásárolni, edzésre, családhoz, stb. 13 km nem nagy távolság, így minden nap töltöm. Ha vesszük a legrosszabb hónapokat, ami 31 nappal rendelkeznek, akkor egy naptári hónap alatt 418.5 Ft költsége van a rollernak! Egy hónap alatt 500 Ft-ot SEM kell kifizetnem! Ennél már csak a kerékpár és a két lábunk az olcsóbb. Átlag júzerre vetítve ez még kevesebb, hisz 13 kontra 30 km az már elég tetemes különbség. Tegyük fel, hogy csak minden másnap kell teljesen feltölteni. Ekkor már csak 209.25 Ft lesz a havi költsége a rollerednek.

Motor, autó, tömegközlekedés, stb. mind mind többe kerül, bár kicsit más a felhasználási területük. De maradjunk a városi közlekedésnél szigorúan! Budapesti BKK területén egy előre vásárolt vonaljegy 350 Ft, helyszínen 450 Ft. Győrben ez 250 / 400 Ft. Egyszeri alkalomra… várj felekelek a gurulós röhögésből… Na akkor nézzük, ha nagyon kényelmes vagyok és autóval megyek ennyit naponta. Honda Civic 1.4is átlagos városi fogyasztása 8.5 L/100 km. A benzin hatósági ára jelenleg 480 Ft/L. Akkor 8.5 L / 100 km x 480 Ft = 40.8 Ft x 13 km = 530.4 Ft. Ha ugyan annyit megyek kocsival, mint rollerral, akkor 39x többe került az aznapi karikám.

Jó igen tudom, kocsival legalább be lehet rendesen vásárolni, rollerral meg amennyi a hátamra fér. De most nem az a lényeg. Szóval az én olvasatomban, a rollerezni valami brutál megéri, ha csak el kell mennünk valahova a városba gyorsan. És igen, igazad van, a kerékpár olcsóbb. Tényleg olcsóbb? Mert azon meg te vagy a motor és neked több kaja kell, ha tekersz, mintha állnál a rolleren. Na azt már nem számolom ki…

>>Ha a legjobb áron kell egy Xiaomi roller akkor neked innen kell válogatnod!!!<<

A Mennyibe kerül rollerezni 2022. augusztusban? bejegyzés először Hello Xiaomi-én jelent meg.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük