Newsgép

Minden hír egy helyen!

Moszkva: Amíg szankciók vannak, nem lesz gáz

Moszkva: Amíg szankciók vannak, nem lesz gáz

Hétfő este a Kreml közölte, hogy az Oroszországot sújtó szankciók feloldása esetén az Északi Áramlat-1-en keresztül újraindulhat Európába a gázáramlás. Addig viszont nem.

Pénteken a Gazprom műszaki problémákra hivatkozva határozatlan időre leállította a gázáramlást a kulcsfontosságú vezetékein.

„A gázszállítással kapcsolatos problémák a nyugati államok, köztük Németország és Nagy-Britannia által hazánkkal szemben bevezetett szankciók miatt merültek fel” – mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője egy telefonkonferencia során a Reuters szerint.

Moszkva első alkalommal tette teljesen nyilvánvalóvá, hogy a gázkereskedelem visszafogása egy politikai eszköz, amit használni fognak a háború után kialakult helyzetben.

„Ránk akarják hárítani a felelősséget, de ezt mi kategorikusan visszautasítjuk, és ragaszkodunk ahhoz, hogy kollektívan a Nyugat – ebben az esetben az Európai Unió, Kanada, Nagy-Britannia – a hibás mindazért, hogy a helyzet odáig jutott, ahol most tart” – tette hozzá Peszkov a Reuters szerint.

Peszkov hozzátette, hogy az Északi Áramlat-1-en azonnal folytatódhat az Európába irányuló szállítás, ha a szankciókat enyhítik.

Az orosz állami gázóriás, a Gazprom hónapok óta lassította a földgáz áramlását az Északi Áramlat-1-en keresztül, mielőtt pénteken teljesen lekapcsolta.

Eddig a vállalat és a Kreml következetesen kitartott amellett, hogy a gázáramlás lassítása valójában technikai okokra vezethető vissza. Most elismerték, hogy természetesen nem erről volt és van szó.

Oroszország szállítja Európa földgázának mintegy 40 százalékát. A Reuters szerint 2021-ben Oroszország mintegy 155 milliárd köbmétert exportált Európába – ennek több mint egyharmada az Északi Áramlat-1 gázvezetéken keresztül érkezett.

Az Északi Áramlat-1 leállítása után már csak két, Európába földgázt szállító hálózat maradt: az egyik Ukrajnán keresztül folyik – az ottani háború miatt a szállítás lelassult -, a másik pedig az Oroszországból Törökországba vezető TurkStream vezeték. Utóbbi zavartalanul működik. (Business Insider)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük