Newsgép

Minden hír egy helyen!

„Ne érjük be azzal, hogy Novák mondjon le, és másik pártkatonát ültetnek a helyére!”

„Ne érjük be azzal, hogy Novák mondjon le, és másik pártkatonát ültetnek a helyére!”

A budai várban tartott tüntetésen kiálltak az áldozatok és a gyermekvédelmi rendszer megerősítése mellett, de azt is követelték, hogy Novák mellett Orbán és Varga is vállalja a felelősséget. Amíg a köztársasági elnök a helyén van, a Momentum minden este a hivatalánál tiltakozik. 

[[{„value”:”

Péntek késő délután az Országos Közös Akarat felhívására összegyűlt párezres tömeg a Lánchídon át felvonult a Várba, hogy a Momentum szervezésében civilek, áldozatok és politikusok beszédeit hallgassák meg a Sándor-palota előtt a pedofilbotrányról.

Szimbólumnak se volt rossz, hogy Orbán Viktor teljesen elkordonozott hivatalát több rendőr védte, mint Novák Katalin szomszédos rezidenciáját, ahol egyébként a tüntetés volt. (Ezt élőben közvetítettük.)

A leggyakrabban ismételt követelések:

a pedofil igazgató bűnsegédjének kegyelmet adó Novák Katalin és Varga Judit mondjon le vagy távozzon a közéletből. Kérjenek bocsánatot az áldozatoktól, és erősítsék meg a gyermekvédelmi rendszert, amelyben a pedofil exigazgató az első bejelentések után is évekig folytathatta a rá bízott gyerekek zaklatását.

Üzenet az áldozatoknak

Az egyik legerősebb jelenet az volt, amikor Pető Attila – akit gyerekkorában egy pap zaklatott, aztán az egyház feljelentett – felszólította a közönséget, hogy tegyék le a pártzászlókat, és tapsolják meg az áldozatokat. Aztán felolvasta az egyik bicskei bántalmazott, Pop Mert levelét, aki megköszönte mindenkinek, hogy ilyen sokan kiálltak mellettük. Majd ő is lemondásra szólította fel a köztársasági elnököt.

Az áldozatok sokszor előkerültek, a házigazda momentumos politikus, Orosz Anna is az ő szenvedéseikről beszélt, illetve arról a 18 éves fiúról, akinek az öngyilkossága ráirányította a figyelmet a bicskei gyerekotthonban történt borzalmakra.

Antoni Rita társadalmi nemek szakértő azt mondta, nem elégséges az Orbán által bejelentett alaptörvénymódosítás, mert olyan megoldásra van szükség, amely a bicskei áldozatok méltóságát helyreállítja.

Ésik Sándor jogász, a Diétás Magyar Múzsa szerzője szerint a bírósági ítélet hozhatott volna fordulatot, az ugyanis üzenet a pedofilnak, hogy le fogsz bukni, és börtönbe mész. És üzenet az áldozatnak, hogy állj ki magadért, bíz bennünk és igazságot szolgáltatunk. De a kegyelemmel ezt lerombolták, és az új üzenetet nemcsak az áldozatok kapták meg, hanem a bírák és a rendőrök is: nyomozzatok nyugodtan, ha valami havert megfogtok, úgyis megkegyelmezünk nekik.

Gyermekvédelem

Ne érjük be azzal, hogy Novák mondjon le, és másik pártkatonát ültetnek a helyére! Csak a rendszerszintű megoldás lehetséges, gyermekvédelmi szakemberek bevonásával – mondta Antoni Rita. A gyermekvédelmi rendszer esendősége, alulfinanszírozottsága többször előkerült.

Jámbor András országgyűlési képviselő szerint nem alkotmánymódosításra van szükség, hanem a gyerekvédelmet kell megerősíteni, erről törvényjavaslatot is benyújtanak.

Szilágyi Kitti óvónő azt követelte, hogy a hatóságok folytassanak nyomozást mindenhol, ahol gyerekeket bántanak, az állam pedig kérjen bocsánatot tőlük, mert nem működik a gyermekvédelmi rendszer, a bántalmazó kormány nem finanszírozza azt.

Kinek a felelőssége?

Azt mindenki alapnak vette, hogy Nováknak mennie kell és menni is fog. A kegyelmi döntést miniszterként ellenjegyző Varga távozását annál vehemensebben szorgalmazták, de Orbán lemondását is követelték a nagyot álmodók.

A záró beszédet tartó pártelnök, Donáth Anna szerint nem egyszerűen Novák erkölcsi, közjogi bukásáról van szó, Varga Judit tettestárs a kegyelemben és a némaságban is. Varga Judit bármit aláír, amit elé tolnak, bármi átmegy a keze alatt, amire fentről utasították. Ilyen ember ne képviselje az országot az Európai Parlamentben, Varga nem méltó senki képviseletére, sem jobb-, sem baloldaliakéra – fejtegette.

A már idézett publicista, Ésik szerint a magyar állam elárulja a saját gyerekeit.

„Hiába vagy megerőszakolt árva gyerek, a felcsútiakkal szemben nem lehet igazad”

– mondta. Kitért az Orbán által benyújtott alkotmánymódosításra: szerinte azt, hogy nem bocsátunk meg gyerekek ellen bűncselekményt elkövetőknek, nem kell beleírni az alkotmányba, az ugyanis a jóérzésű embereknek a szívébe van írva. „Két olyan embert sikerült kinevezni, akinek nem világos, hogy a pedofil bűnsegédjének nem adunk kegyelmet?”

„Azt hiszi, hogy nem tudjuk, hogy ezt a kegyelmi kérvényt Felcsúton adták parancsba? Miniszterelnök úr, ezt ön cseszte el” – tette fel és csapta le a kérdést Ésik, aki szerint Orbán a saját becsületét nem tudja beleírni az alaptörvénybe, mert nincs neki.

Anyák és apák

Se a személyesség, se a személykedés nem hiányzott a felszólalásokból. Ahogy Orbán és Novák, úgy például Jámbor András is apaként beszélt.

Ésik se hagyta ki, hogy anyák, Novák Katalin és Varga Judit, hozták meg ezt a kegyelmi döntést, akik aztán hazamentek és belenéztek a gyerekeik szemébe. Ahogy korábban gyerekek is belenéztek az igazgató szemébe, és azt kérték, hogy ne tessék engem bántani – és mégis megerőszakolták őket.

Donáth olykor remegő hangon beszélt: „Katalin, hadd szóljak hozzád mint édesanya az édesanyához. Állj ki, és mondj valamit! Válaszolj a sok kérdésre! A szótlanság sokkal többet árt, magáért beszél. Őszintén, nem értelek, hogy tudsz a gyerekeid szemébe nézni? Nem szégyelled magad? Szégyelld magad!”

A Momentum elnöke egyben megígérte, hogy minden este 6-kor ott fognak tüntetni Novák irodája előtt, amíg az le nem mond. A párbeszédes Tordai Bence kényelmesebb megoldást választott: elindított egy tiktokos élő közvetítést Előbb mond le Novák Katalin, mint ahogy elrohad ez a narancs? címmel.

„}]] 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük