Newsgép

Minden hír egy helyen!

Orbán következő úticélja Kína lehet, úgy tudjuk, hétfőn hajnalban landol a gépe

Orbán következő úticélja Kína lehet, úgy tudjuk, hétfőn hajnalban landol a gépe

Mióta elsején átvette az EU-s soros elnökséget, volt Kijevben, Moszkvában és Azerbajdzsánban. EU-s illetékesek szerint Orbán ezeken a találkozókon nem az EU felhatalmazásával tárgyalt, Orbán és Putyin nyilatkozatai alapján ők úgy értelmezik, hogy de igen. 

[[{„value”:”

Kijev, Moszkva és Azerbajdzsán után a 444 információi szerint Kínába utazik Orbán Viktor. Úgy tudjuk, a tervek szerint a magyar miniszterelnök hétfőn hajnalban érkezik meg az ázsiai országba.

Az útról egyelőre nem adott tájékoztatást a magyar kormány. Megkérdeztük Havasi Bertalant, Orbán szóvivőjét, és a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtóosztályát az ügyben, amint válasz érkezik, közölni fogjuk.

Egy honvédségi-kormányzati Dassault Falcon 7X gép a cikkünk megjelenésekor az ezzel foglalkozó radaros követőoldalak szerint éppen Budapestről Pekingbe tart. Vélhetően ezen ülhet Orbán Viktor.

Orbán Viktor az elmúlt napokban elutazott Ukrajnába, és tárgyalt Volodimir Zelenszkij elnökkel, majd meglepetésre Moszkvába ment tovább, ahol Vlagyimir Putyinnal beszélt több mint három órát. Ezután Azerbajdzsánba repült, a Türk Államok Szervezetének informális csúcstalálkozójára. Útközben a repülőn egy svájci újságnak beszélt egyebek mellett arról is, hogy titokban szervezték a moszkvai útját, szerinte a lengyelországi légtérhasználati engedélykérelemből derült ki a dolog, és utalt arra, hogy további meglepetésekre lehet számítani a programját illetően, már rögtön hétfőn.

Orbán Viktor július elsején vette át az EU soros elnökségét fél évre. Hogy mennyire tárgyal ezeken az útjain az EU nevében és felhatalmazásával, az kérdéses: Orbán és Putyin is arra utalt a nyilatkozatában, hogy igen, miközben Josep Borrell EU-s külügyi és biztonságpolitikai főképviselő szerint ez egyáltalán nem így van.

Hétfőn egyébként Annalena Baerbock német külügyminiszter jött volna Budapestre, de a találkozót Magyarország pénteken, azon a napon, amikor Orbán Viktor váratlanul Moszkvába repült, lemondta.

A német külügyminisztérium azt írta erről, hogy „megdöbbenésünkre a magyar fél péntek este, kevéssel az esemény előtt mondta le Szijjártó külügyminiszter és Baerbock külügyminiszter hétfőre megbeszélt budapesti találkozóját. Az utazást egy későbbi időpontra kell átütemezni”. A német külügy hozzátette, hogy Szijjártó és Baerbock találkozója „fontos lett volna Orbán miniszterelnök meglepő és nem összehangolt moszkvai útja miatt”. A magyar külügy a 444-nek azt írta, változás történt Szijjártó Péter naptárjában, ezért kérték, hogy máskor legyen a találkozó.

Szijjártó Péter közben vasárnap délután nyilatkozatot adott ki arról, hogy a világ legnagyobb elektromosakkumulátor-gyártójának számító CATL alapító-elnökét, Robin Zenget fogadta, és hogy „Magyarország mindent megtesz egy EU-Kína kereskedelmi háború elkerülése céljából”.A külügy sajtóközleménye szerint „Magyarország a soros európai uniós elnöksége idején is minden meg fog tenni annak érdekében, hogy elkerülhető legyen a kereskedelmi háború Kínával, mivel az súlyos károkat okozna a kontinens számára”. Szijjártó hozzátette azt is, hogy „a globális autóipar óriási technológiai forradalmon megy keresztül, amelynek a kínai vállalat az egyik legmeghatározóbb szereplője”.

„}]] 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük