Newsgép

Minden hír egy helyen!

Óriási ötlet, hogy olyan miniszterek állítják fel a korrupcióellenes hatóságot, akik testközelből ismerik a korrupciót

Óriási ötlet, hogy olyan miniszterek állítják fel a korrupcióellenes hatóságot, akik testközelből ismerik a korrupciót

A hétfő esti Magyar Közlönyből derült ki, hogy a kormány létrehozna egy független hatóságot, ami az európai uniós források felhasználását érintő jogellenességek és szabálytalanságok megelőzése, felderítése és kijavítása érdekében működne.

Navracsics Tibor korábban jelezte, a rendelettel a kormány kötelezettséget vállalt egy új Korrupcióellenes Munkacsoport létrehozására decemberig úgy, hogy abban kormányzati és nem kormányzati szereplők létszám és szavazati jog tekintetében paritásos alapon vesznek részt, és annak működéséhez a most létrehozandó korrupcióellenes hatóság nyújt adminisztratív támogatást.

Hatalmas szerencse, hogy az új korrupcióellenes hatóság létrehozásáról szóló tervezetet Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Varga Mihály pénzügyminiszter és Navracsics, a területfejlesztésért és az EU-s források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszter mellett olyan szaktekintélyeknek kell előkészíteniük az OECD „és más hazai és nemzetközi szervezetekkel konzultálva, a nemzetközi standardoknak megfelelően és a jó gyakorlatokat felhasználva”, mint Varga Judit, Pintér Sándor és Rogán Antal. (Utóbbi kettő eddig is felelt a korrupcióüldözésért.)

Az ő nevük garancia arra, hogy a korrupcióellenes harc a korrupciót testközelből ismerő miniszterek értő kezébe kerül.

Pintér Sándor

Orbán Viktor örökös belügyminiszterét, az egykori rendőrfőnök Pintér Sándort senkinek sem kell bemutatni. Csak néhány kiemelkedő pillanat az életműből:

Bizalmasa és volt államtitkára, a III/II-es múltú Tasnádi László sorra nyeri az állami támogatásokat Pintér Sándor volt cégével, ami valóságos gazdasági csoda. Nemrég Pintér Sándor köre vette át a BKV informatikai rendszerének működtetését, amit addig bűnszervezet végzett.
Az Európa Tanács korrupciós jelentését a fehéroroszok mellett csak Pintérék nem hozzák nyilvánosságra.
Azt állította, hogy Ghaith Pharaon ujjbegyein sérültek a barázdák, ezért nem sikerült ujjlenyomatot venni a körözött bűnözőtől, bár eleve korábban kellett volna annál, amikor állítólag megpróbálták.
A felügyelete alatt használták a Pegasus-kémszoftvert többek között ellenzéki politikusok és újságírók ellen.

Decemberben azt mondta, a korrupció elleni fellépésben a Belügyminisztérium elkötelezettsége töretlen.

Varga Judit

Az igazságügyi miniszter – akinek nem sikerült jól felhasználnia a csokot – csalhatatlanul meg fogja érezni, ha valami bűzlik, hiszen nyilván mindig nagyon résen van, mióta a helyetteséről – aki engedélyezhette, hogy újságírókat és ellenzékieket figyeljenek meg egy izraeli kémszoftverrel – kiderült, hogy több mint 80 millió forint kenőpénzt vett át a végrehajtói kar elnökétől, akiről aztán kiderült, hogy tömegével vette az olcsó ingatlanokat a kormánypárti vezetésű kerületekben.

Rogán Antal

Fekete öves korrupciókutatóról van szó. A helikopterezés, külföldi luxusutazások, eltitkolt lakásrészek, letelepedési bizniszek és gyanúsan olcsón eladott belvárosi önkormányzati ingatlanok miatt a nyilvánosság elől elbujtatott propagandaminiszternek (és feltalálónak) még a volt és a jelenlegi felesége is milliárdos. És akkor még nem is beszéltünk rejtőzködő bizalmasáról.

Rogánnak a kabinetfőnöke is jó szolgálatot tehet, Nagy Ádámnak a végrehajtói kar elnöke az egyetemi vizsgáját segített megszerezni, ő pedig nagy értékű ingatlant vett a végrehajtóktól, de az apja is milliárdos értékű, 3 szintes, úszómedencés házat építtetett Mártonhegyen az évek óta bevétel nélkül, veszteségesen működő cégével.

Nem lehet kétségünk: a korrupcióellenes hatóság mindvégig az emberek pénzéért fog harcolni.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük