Newsgép

Minden hír egy helyen!

Redmi A1 – a tiszta Android folytatódik

Redmi A1 – a tiszta Android folytatódik

Egyszer a Xiaomi már elkezdte a tiszta Android sorozatot, ami egészen 2017-től 2019-ig tartott. Az első a Xiaomi Mi A1 telefon volt, a kínai Xiaomi Mi 5X globális testvére. Az “Mi A” sorozat a tiszta Android szellemében jött létre, mely az Android ONE család egyik oszlopos tagja volt anno. A sorozat egészen 4 példányt élt meg, az utolsó a Xiaomi Mi A3 volt, 2019 júliusi megjelenéssel. Bár az új telefon nem az Android ONE sorozat tagja, de a Redmi A1 ugyan úgy tiszta Android rendszert használ, MIUI felület és funkciók nélkül.

A Redmi A1 telefont még jellemezhetném a jelenleg legolcsóbb Redmi telefonként is. Olcsósága a gyenge hardvernek köszönhető. De nézzük meg, hogy mi is a gyenge hardver, ami ennyire lecsökkenti az árát.

Először is a processzort említeném meg, ami a MediaTek Helio A22. 2 GHz frekvenciával, 16 nm gyártásitechnológiával és négy Cortex A53 maggal nem egy kiemelkedően fickós proci. Csak hogy gyorsan képbe legyél, AnTuTu pontszáma 79.125, amit lássuk be, manapság egy kaputelefon is nyújt ilyen teljesítményt. A képernyője ehhez igazodik, bár elég nagy, 6.52″ átmérővel rendelkezik, HD+ felbontású (1600 x 720), LCD technológia.

Memóriában és háttértárban sincs elengedve, az elsőből összese 2 GB-ot kapott, a másikból meg 32 GB-tal rendelkezik. Az utóbbit kiegészíthetjük egy MicroSD kártyával, egészen 512 GB-ig. Persze ez nem fog a SIM foglalat rovására menni, ugyanis 2 Nano SIM és egy MicroSD is befér a SIM tálcába.

Kamerában sem bővelkedik, összesen kettő darabot kapott a hátlapra. A fő kamera 8 MP felbontású és csak ezt az egyet lehet használni mindenre, mivel a másik egy 2 MP-es mélységérzékelő. Az előlapra szelfizgetni pedig egészen 5 MP-es érzékelő került, ami szerintem pont elég. Bár a fő kameráról sem mondhatok semmi rosszat, hisz egy ilyen lowbudget telefonba jobbat nem lehet rakni. Bőven elég, arra amire szánták.

Na és akkor legyen szó a pozitív tulajdonságairól is. Az akkumulátor hatalmas 5.000 mAh teljesítményű, de csak 10 W töltéssel lehet energiát belesajtolni. Ez több órát vesz igénybe. Ellenben a merülése tagadhatatlanul lassú. A gyári adatok szerint 30 napos készenléti idő, 171 óra zene, 30 óra videó és 31,5 óra 4G hívás jellemzi. Azért az nem rossz.

A dizájn viszont szerintem kárpótol. Egészen jól néz ki, hasonlít a Xiaomi 12-es sorozatra és a mostanában egyre népszerűbb bőrmintázatú hátlapot kapott. Bár az anyag egyszerű műanyag, mégis látszatra némi prémium érzést ad.

A szoftver amit futtat, mint fentebb említettem, tiszta Android van rajta, abból is legújabb 12-es változat. A Redmi A1 mellőz mindent, amit a MIUI-ban megismerhettél, mármint a jellegzetessége. Kizárólag csak Google cuccok vannak rajta, semmi felesleg, semmi cicoma. Majdnem mint anno a Redmi GO, ami a még puritánabb Android GO rendszert használta. Nagy bukta lett.

Ha már annyit beszéltem az árról. A Redmi A1 jelenleg csak Indiában kapható, még pedig 6.499 indiai rúpia áron, ami 32.000 Ft körül mozog. De miért írtam egy indiai telefonról? Mert a Redmi A1 meg fog jelenni Európában is, de még azt nem tudjuk, hogy milyen áron. De számíthatunk egy 50.000 Ft alatti árra. Amint van friss infó, akkor jövök a részletekkel.

A Redmi A1 – a tiszta Android folytatódik bejegyzés először Hello Xiaomi-én jelent meg.

 

Read More 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük