Newsgép

Minden hír egy helyen!

Rétvári elmagyarázta, hogy mire használják az orosz IQ-tesztet

Rétvári elmagyarázta, hogy mire használják az orosz IQ-tesztet

Országszerte IQ-tesztet végeztetnek az állami gondozott gyerekekkel. Az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálat (OGYSZ) igazgatója a Belügyminisztérium felkérésére hivatkozva adott ki erről utasítást augusztus 10-én. Az utasításban levő link a Testometrika nevű orosz oldalra, illetve annak angol változatára mutat.

A DK-s Arató Gergely Pintér Sándor belügyminisztert kérdezte a kezdeményezéssel kapcsolatban. Arató az alábbiakat szerette volna megtudni:

Mi a célja ennek a tesztnek? Miért pont ezt az orosz tesztet választották, miért nem egy validáltat? Ki döntött a teszt elvégzéséről?
Fizettek ezért az orosz vállalatnak, vagy ingyen kapták a teszteket?
Mire kívánják felhasználni az eredményeket, és mi védi a részt vevő gyerekek személyes adatait, különösen az anonimitásukat?

Pintér helyett Rétvári Bence államtitkár reagált, a probléma, hogy a lényeges kérdésekre nem adott választ. Azt írta, hogy az Orbán-kormány elkötelezett abban, hogy azok a családjukat nélkülöző, traumatizált gyermekek is megkapják azokat a kapaszkodókat, jövőjüket segítő lehetőségeket, amelyeket a saját családjukban élő gyerekek. Rétvári fontos mérföldkőnek nevezte a gyermekvédelemben élők szűrését a tehetségazonosítás és képességvizsgálat eszközeivel, amely az elmúlt hetekben el is indult. Ez a munka a jövőben további elemekkel és szakmai szereplőkkel bővül.

„A sajtóban megjelent internetes oldal használatával kapcsolatban adatvédelmi aggályok nem merülnek fel, mert semmilyen személyes adat megadására nem volt szükség, így a tesztet kitöltő nem beazonosítható” – írta Rétvári.

Azt is hozzátette, hogy a gyermekvédelmi szakellátásban nevelkedő gyermekek pályaalkalmassági szűrése többlépcsős folyamat, melynek célja az értelmi és érzelmi intelligencia felmérése, a tehetségazonosítás és képességvizsgálat, amelyek a támogató beavatkozások előkészítését szolgálják. „A következő időszakban tehát új elemekkel folytatódik a gyermekvédelemben élők jövőjét segítő, pályaválasztását megalapozó, az egyéni kompetenciák mérését még hatékonyabban feltérképező programok rendszerszintű kiépítése” – mondta az államtitkár.

  

Read More 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük