Newsgép

Minden hír egy helyen!

Rezsicsökkentés Xiaomi okosotthonnal

Rezsicsökkentés Xiaomi okosotthonnal

Hogyan csökkentheti a Xiaomi okosotthona a rezsit? Hogyan fogyaszthatunk kevesebb áramot már eleve áram fogyasztó eszközökkel? Jogos a kérdés. De vannak ötleteim, hogyan csináld és le is írom. Így lesz a Xiaomi okosotthonnal rezsicsökkentés.

Először is összeszedem, hogy mire is van szükségünk, egy okosotthon felépítéséhez.

Xiaomi Mi Smart Home Hub (a központi egység)
Xiaomi Mi Door and Window sensor (ajtó és ablak érzékelő)
Xiaomi Mi Wireless Switch (vezetéknélküli kapcsoló)
Xiaomi Mi Smart Home Body Sensor (mozgásérzékelő)
Xiaomi Mi Light Detection Sensor (fényérzékelő)
Xiaomi Mi Motion-Activated Night Light 2 (mozgásérzékelős éjjeli fény)
Xiaomi Mi LED Smart Bulb Essential (okosizzó)
Yeelight Aurora Lightstrip Plus (okos ledszalag)

Hú hát ez jó sok minden, de nem az összes, amivel spórolhatunk az áramon. De ebből szerencsére csak két eszköz kapcsolódik az áram hálózatra, a központi egység és az égő. Fogyasztás terén kevesebb mint 5 W-ot fogyaszt óránként a hub, szóval nem ez lesz az az eszköz, ami az órát pörgeti. Az izzó, ha teljes fényerőn megy, 9 W-ot eszik. Tehát már 14 W mínuszban vagyunk. Ha csak egy izzónk megy egész nap, de ennél nagyobb lesz a rezsicsökkentés.

Xiaomi Mi Smart Home Hub (a központi egység)

A hub, avagy központi egység az egész okosotthon lelke. Ide fut be minden infó és ez irányít mindent. Ezen keresztül tudjuk az eszközeinket irányítani, programozni, automatizálni. Enélkül fabatkát sem ér az egész.

Xiaomi Mi Door and Window sensor (ajtó és ablak érzékelő)

Ez egy két részből álló érzékelő. Az egyiket az ajtófélfára, a másikat az ajtóra kell rakni úgy, hogy becsukva egymás mellett legyenek, 1 cm-en belül. Így az érzékelő tudni fogja, hogy nyitva, vagy csukva van az ajtó. Vagy ablak.

Xiaomi Mi Wireless Switch (vezetéknélküli kapcsoló)

A kapcsoló, mint a ajtó érzékelő, elemmel működik, amit a Xiaomi Home alkalmazásban mindig ellenőrizhetünk. Szóval egy vezeték nélküli kapcsoló, amit bárhova rakhatunk, ragaszthatjuk falra, ajtóra, szekrényre, vagy csak lerakhatjuk az éjjeli szekrényre.

Xiaomi Mi Smart Home Body Sensor (mozgásérzékelő)

Na ez már komolyabb érzékelő, mint a többi. Ez az emberi test mozgását érzékeli és ad jelet a a központi egységnek. Ez mindig működik, nappal és éjszaka, szóval a fény nem befolyásolja.

Xiaomi Mi Light Detection Sensor (fényérzékelő)

Mint a nevében is benne van, ez egy fényérzékelő. Tehát a fény mennyiségét figyeli és el tudja dönteni, hogy nappal van, este, hajnalodik, esteledik, stb.

Xiaomi Mi LED Smart Bulb Essential (okosizzó)

Jelenleg ez a legjobb okosizzó a hazai kínálatban. Minden beállítható rajta, a fényerő, a fény színe, meleg vagy hideg fehér és ki- bekapcsolható árammal és appal is. Nagyon hasznos!

Yeelight Aurora Lightstrip Plus (okos ledszalag)

A Yeelight biztosítja a Xiaomi okosotthonához a led izzósorokat. Öntapadós, 2 méteres ledszalag RGB színekben pompázik, távolról és saját kapcsolójával is működtethető.

Xiaomi Mi Motion-Activated Night Light 2 (mozgásérzékelős éjjeli fény)

És a végére a mozgásérzékelős éjjeli fény, ami kicsit kakukktojás a fentiekhez képest, mert önmagában is tud működni. De integrálható az okosotthonba, de nem feltétlen szükséges.

Rezsicsökkentés

Lássuk akkor hogyan csökkenthetjük a rezsinket, hogyan fogyaszthatunk kevesebb áramot a fenti eszközökkel. Először vegyük a Xiaomi Mi Motion-Activated Night Light 2-őt. Na ehhez csak elem kell, nem hálózati feszültség. Így ez eleve nem fogyaszt semmit. De mire jó? Hát arra, ha éjszaka felkelünk és kimegyünk, mondjuk a mosdóba, akkor nem kell égetni a drága lámpákat, hanem felkapcsol automatikusan és lágy fényével segít megkeresni az utat. Vagy sötétebb helységek, spájz, gardrób, folyosók, padlás, stb. megvilágítását is megoldja.

A Xiaomi Mi Door and Window sensor is nagyon hasznos lesz számunkra. Attól függetlenül, hogy még a biztonságunkat is biztosítja, a világítás kapcsolgatásában is szerepet kap. A Xiaomi Home alkalmazásban beállíthatjuk, hogy ha kimegyünk a helységből, vagy lakásból, akkor kapcsolja le a Xiaomi Mi LED Smart Bulb Essential okosizzót. Vagy az összeset, ha mindenhova azt raktunk. De azt is beállíthatjuk, hogy nyitásra kapcsolja fel az izzót. Ha egyedül élünk, ez nagyon hasznos tud lenni, de ha nem, akkor csak a problémákat fogja szülni. Elmegyünk otthonról és a ház sötétbe borul, a család meg csak morcos lesz… de örülni fog a rezsicsökkentésnek.

A Xiaomi Mi Wireless Switch kapcsolóval már bátrabban bánhatunk, hisz azt konkrétabban programozhatjuk. Egy kapcsolót hozzáköthetünk egy vagy több izzóhoz is. A kapcsolót nem csak egyszeri megnyomásra programozhatjuk, hanem dupla vagy tripla. Így több feladatot adhatunk neki. Egy gombnyomás izzó be/kikapcs, két nyomás meleg/hideg fehér vagy három gombnyomás, szín váltása. Vagy egy gombnyomás konyhai izzó, két gombnyomás nappali izzó, három pedig a hálóban lévő Xiaomi Mi LED Smart Bulb Essential-t működteti. Jól el lehet vele szórakozni.

A Xiaomi Mi Smart Home Body Sensor a legérdekesebb mind közül. Ezt nem kell nyomogatni, hanem teljesen magától működik. Persze előtte ezt is be kell programozni, hogy mit csináljon a Xiaomi Mi Smart Home Hub (a központi egység), ha az érzékelő mozgást értékel. Nos. Berakhatjuk minden helységbe, ahol Xiaomi Mi LED Smart Bulb Essential biztosítja a fényt. Mozgásra bekapcsol az izzó, de ha X ideig nem észlel mozgást, akkor lekapcsolja az izzót. Na ez nagyon patent cucc! Minden helység, ahol csak ideiglenesen vagyunk, vagy csak átjárunk rajta, ez a három kombó egység mindent megold. De pl. a konyhapult felé is rakhatjuk, csak oda inkább javaslom a Yeelight Aurora Lightstrip Plus ledszlagot, ami felragaszthatunk a szekrény aljára. A mozgásérzékelőt úgy kell beállítani, hogy csak akkor lásson minket, ha odalépünk a konyhapulthoz. Kicsit pepecs meló, de ha sikerül nagyon megéri és valódi lesz a rezsicsökkentés.

És a végére a Xiaomi Mi Light Detection Sensor fényérzékelőt vettem, jó okkal, mivel nagyban hozzájárul a rezsicsökkentés növelésében. A fentiekhez nagyon passzoló infót tud adni az automatizáláshoz, még pedig a fényerőt. Mert hiába kapcsol fel a lámpa automatikusan és be van állítva az időintervallum, nem minden esetben lesz elég fény, vagy elég sötét. Akkor viszont feleslegesen menne a Xiaomi Mi LED Smart Bulb Essential izzó és zabálná az áramot. De ha a fényérzékelőt is bevesszük a buliba, akkor és csak is akkor fog fény derülni az igazságra. Vagy a WC kagylóra…

A Rezsicsökkentés Xiaomi okosotthonnal bejegyzés először Hello Xiaomi-én jelent meg.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük