Newsgép

Minden hír egy helyen!

Rezsitámogatási alapot hoz létre a norvég kormány

Rezsitámogatási alapot hoz létre a norvég kormány

Majdnem tízmilliárd norvég koronás (397 milliárd forintos) rezsitámogatási alapot hoz létre a norvég kormány a Statnett állami áramszolgáltató bevételéből. A cél, hogy megakadályozzák a növekvő villanyáramdíjak miatt a háztartások és vállalatok áramköltségeinek emelkedését.

A helyi villamoshálózatokat üzemeltető cégeknek piaci áron kell beszerezni az üzemeltetés során természetes módon kieső árammennyiséget. Azt mondták, hogy fogyasztókra kell hárítaniuk a szolgáltatási díjak emelkedéséből fakadó többletköltséget.

Az országos, távolsági hálózatot és a határokon átnyúló vezetékeket üzemeltető Statnett különleges bevételét átcsoportosítják, így tudják fedezni a kieső árammennyiség megvásárlása miatti pluszköltségeket. Ez akár háromezer norvég korona éves megtakarítást is jelenthet az átlagos norvég háztartás számára.

A norvég állam már december óta támogatja a háztartások elektromosáram-fogyasztását, mostantól pedig bizonyos szint felett az áramfogyasztási költségek 90 százalékát fedezi. A támogatási rendszer legalább 2023 márciusáig marad érvényben. Becslések szerint ez 34,8 milliárd norvég koronába (1382 milliárd forintba) fog kerülni a norvég államnak.

A Statnett augusztusban bejelentette, hogy 2023 végéig elengedi a hálózati díj megfizetését fogyasztóinak, amelyek többnyire nagy iparvállalatok és helyi hálózatokat üzemeltető cégek. (MTI)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük