Newsgép

Minden hír egy helyen!

Százmilliárdokat költhettek az oroszok külföldi politikusok befolyásolására az elmúlt 8 évben

Százmilliárdokat költhettek az oroszok külföldi politikusok befolyásolására az elmúlt 8 évben

Oroszország 2014 óta legalább 300 millió dollárt költött el arra, hogy 24 különböző országban politikusokat befolyásoljon, közölte amerikai a hírszerzés nyilvánosságra hozott dokumentumai alapján. De Joe Biden elnök hivatalában úgy gondolják, hogy ez még csak jéghegy csúcsa. A hírszerzés szerint ezek még csak a legvisszafogottabb becslések, a pénzeket pedig titokban fizették ki.Konkrét országokat vagy politikusokat nem neveztek meg, de annyit elárultak, hogy az ügy legalább négy kontinenst érint. A hírszerzés most tájékoztatja az érintett országokat, de ezek az üzenetváltások bizalmasok maradnak. Az AFP hírügynökség forrásai szerint az oroszok 500 ezer dollárt fizethettek Albániában a jobbközép Demokrata Pártnak a 2017-es választásokra. De támogattak jelölteket Montenegróban, Boszniában és Madagaszkáron is. Hozzátették azt is, hogy Oroszország Brüsszelt a szélsőjobboldalt támogató alapítványok központjaként használta. Az európai pártokat fiktív cégeken keresztül támogatták. (BBC) 

Oroszország 2014 óta legalább 300 millió dollárt költött el arra, hogy 24 különböző országban politikusokat befolyásoljon, közölte amerikai a hírszerzés nyilvánosságra hozott dokumentumai alapján. De Joe Biden elnök hivatalában úgy gondolják, hogy ez még csak jéghegy csúcsa. A hírszerzés szerint ezek még csak a legvisszafogottabb becslések, a pénzeket pedig titokban fizették ki.

Konkrét országokat vagy politikusokat nem neveztek meg, de annyit elárultak, hogy az ügy legalább négy kontinenst érint. A hírszerzés most tájékoztatja az érintett országokat, de ezek az üzenetváltások bizalmasok maradnak.

Az AFP hírügynökség forrásai szerint az oroszok 500 ezer dollárt fizethettek Albániában a jobbközép Demokrata Pártnak a 2017-es választásokra. De támogattak jelölteket Montenegróban, Boszniában és Madagaszkáron is. Hozzátették azt is, hogy Oroszország Brüsszelt a szélsőjobboldalt támogató alapítványok központjaként használta. Az európai pártokat fiktív cégeken keresztül támogatták. (BBC)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük